Adalet Meslek Yüksekokulu Bilgi Paketi Tanımları

ADALET PROGRAMI

1-Kuruluş

Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 26 Haziran 2012 tarihinde yaptığı toplantıda kabul edilen ve açılması kararlaştırılan Uşak Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan Adalet programına ilk defa 2013-2014 eğitim öğretim yılında öğrenci kabul edilmiştir.

2-Program Amacı ve Profili

Ülkemizdeki Hukuk ve Adli hizmetler alanında ihtiyaç duyulan nitelikteki adli personeli, günümüz ve geleceğin mesleki ihtiyaçları gözetilerek hazırlanan müfredata uygun olarak yetiştirerek, Temel Hukuk bilgisine sahip, yüksek değer üreten bilgi ve birikimle donatılmış farkındalık yaratan mezunlar vermektir. 

3- Programa Öğrenci Kabul Şartları

Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen usuller çerçevesinde bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmaktadır. Adalet Programı TYT puan türüne göre öğrenci almaktadır.

4- Eğitim Süresi, Yeterlilik ve Mezuniyet Koşulları

Eğitim süresi iki yıldır. Öğrencilerimizin mezun olabilmesi için öngörülen derslerde 4.00 üzerinden en az 2.00, yüz üzerinden en az 70 puan alarak, iki yılın sonunda 120 AKTS krediyi ve 20 iş günü zorunlu, uygulamaya dayalı staj eğitimini başarı ile tamamlaması gerekmektedir.

5- Program Kontenjanı

Meslek Yüksekokulumuzda, Normal Öğretim (Gündüz) türünde eğitim verilmektedir. Normal öğretim programına 65 öğrenci, kabul edilmektedir.

6- Alınacak Derece

Adalet Ön Lisans Derecesi

 7- Mezunların İstihdam Profilleri

Adalet programından mezun olan öğrenciler, Adalet Bakanlığınca açılan ilgili sınavları kazanmak kaydıyla adliyelerde ve ceza infaz kurumlarında; icra müdürü, icra müdür yardımcısı, yazı işleri müdürü, zabıt kâtibi, mübaşir, infaz ve koruma memuru olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca noter ve hukuk büroları ile özel şirketler gibi birçok alanda çalışma imkânı bulabilmektedirler.

8- Akademik Personel Sayısı 

Doçent Doktor: 1

Doktor Öğretim Üyesi :1

Öğretim Görevlisi: 2

9- Program Yetkilileri

*Doçent Dr. Sinan GÜRCÜOĞLU (Hukuk Bölüm Başkanı)

* Dr. Öğretim Üyesi Coşkun KOÇ 

*Öğr. Gör. Dr. Arzu ERDİNÇ ERTÜRK

*Öğr. Gör. Dr. Muhammet KORKUTAN

SOSYAL GÜVENLİK PROGRAMI

1-Kuruluş

Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 26 Haziran 2012 tarihinde yaptığı toplantıda kabul edilen ve açılması kararlaştırılan Uşak Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan Sosyal Güvenlik programına ilk defa 2013-2014 eğitim öğretim yılında öğrenci kabul edilmiştir.

2-Program Amacı ve Profili

Sosyal Güvenlik programının temel amacı; kamu kurum ve kuruluşlarında ve özel işletmelerde sosyal güvenlik işlemlerini bilgisayar destekli yapabilen, sosyal ilişkileri ve iletişimi kuvvetli, matematik işlemlerinde başarılı, analitik düşünme yeteneğine sahip, güncel mevzuatı yakından takip eden, temel düzeyde idarecilik bilgi ve yeteneğine sahip olan meslek elemanı yetiştirmektir.

Programdan mezun öğrencilere Sosyal Güvenlik Ön Lisans Diploması verilir ve mezunlar Sosyal Güvenlik Meslek Elemanı ünvanı alır.

Başlıca görevleri; çalıştığı işyerinin sosyal güvenlik işlemlerini bilgisayar destekli olarak yapmak, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal güvenlik mevzuatına ilişkin işlemleri mevzuata uygun şekilde yapmak, işletmelerde çalışan personelin sosyal güvenlik işlemlerini, personel özlük dosyalarını zamanında ve doğru bir şekilde hazırlamak, bireysel emeklilik, hayat ve hayat dışı sigortacılık gibi özel sigortacılık işlemlerini düzenlemek.

3- Programa Öğrenci Kabul Şartları

Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen usuller çerçevesinde bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Programı TYT puan türüne göre öğrenci almaktadır.

4- Eğitim Süresi, Yeterlilik ve Mezuniyet Koşulları

Eğitim süresi iki yıldır.

Sosyal Güvenlik alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu derslerin ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü ve 20 iş günü zorunlu stajı başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının, 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir. 

Eğitim- öğretim programını başarıyla tamamlayan, başarısız dersi olmayan ve genel not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler mezun olmaya hak kazanır.

5- Program Kontenjanı

Meslek Yüksekokulumuzda, normal öğretim, ikinci öğretim eğitimi olarak iki türde eğitim verilmektedir. Normal öğretim programına 65 öğrenci, ikinci öğretim programına 60 öğrenci kabul edilmektedir.

6- Alınacak Derece

Sosyal Güvenlik Ön Lisans Derecesi

 7- Mezunların İstihdam Profilleri

Mezunlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu merkez teşkilat, il, ilçe müdürlüklerinde, belediyelerde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında ve özel işletmelerde sosyal güvenlik meslek elemanı olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde Sosyal Hizmetler, İktisat, İşletme, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik lisans programlarına yerleşebilmektedirler.

8- Akademik Personel Sayısı

Öğretim Görevlisi: 3

9- Program Yetkilileri

*Öğr. Gör. Kenan GÖKÇE (Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölüm Başkanı ve Müdür Yardımcısı)

*Öğr. Gör. Ahmet TÜRKAN (Müdür Yardımcısı)

*Öğr. Gör. Nurcan PARLAK

10- Program Yeterlikleri

Bilgi

*Sosyal güvenlik alanının temel kavramlarını ve gelişim süreçlerini bilir.

*Hukuki sorumluluklarını bilir, sosyal güvenlik mevzuatını takip eder.

*Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu taşra hizmet birimlerindeki memurların yaptığı hizmet ve işlemler hakkında bilgi sahibi olur.

*Etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahiptir.

Beceriler

*Özel İşletmeler, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve kamu hizmeti veren diğer kuruluşlarda personel özlük işlemleri başta olmak üzere sosyal güvenlikle ilgili iş ve işlemleri yapar.

*Sosyal güvenlik işlemlerini bilgisayar ortamında yapabilme bilgi ve becerisi yanında, internet teknolojileri, ofis, sosyal güvenlik işlemleri ile ilgili hazırlanan bilgisayar yazılımlarını kullanabilir.

*Çalıştığı işyerinde muhasebe ve vergi işlem ve uygulamalarını destekleyecek beceriye sahip olur.

*Sosyal güvenlikle yakından ilgili işçi sağlığı-iş güvenliği, işçi hak ve sorumlulukları, sosyal hizmetler, maddi ve manevi bakım ile çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olur

Yetkinlikler

*Sigortacılık işlemleri hakkında bilgi ve beceri sahibi olarak, kalite yönetimi ve süreçlerine uygun çalışır.

*Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi kazanır.

*Sosyal güvenlik meslek elemanı olarak; sosyal sorumluluk, mesleki etik ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olur.

*Hizmet sektöründe çalışmanın bilincine sahip olarak, hizmet verdiği kişilerle etkili iletişim kurar.

*Dünya, Türkiye ve işletme bazında temel ekonomi bilgisine sahip olarak, hem ekonomi alanında hem de mesleki konularda yorum, analiz, eleştiri ve sentez yapabilir.

*Tüm servislerle ve başka işletmelerin bütün birimleriyle takım çalışmasını yapabilme becerisi kazanır.

*Sosyal güvenlikle yakından ilgili işçi sağlığı-iş güvenliği, işçi hak ve sorumlulukları, sosyal hizmetler, maddi ve manevi bakım ile çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olur.

*Kendi adına işyeri açabilmek, işletebilmek, çalışanların performanslarını değerlendirmek ve denetlemek, girişimcilik konusunda bilgi ve beceri sahibi olur.

 




https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/facAbout.aspx?lang=tr&curOp=facAbout&curUnit=51