Ormancılık ve Orman Ürünleri - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 50
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

 



Program Genel Bilgiler:



Ormancılık ve Orman Ürünleri programı, orman ürünlerinin üretimi ve pazarlanması alanında çalışacak ara insan gücü yetiştirir. Yasalara ve ahlaki kurallara uygun davranan, ülke sorunlarına kayıtsız kalmayan, çevreye, doğaya değer veren, katılımcı yönetim ve eğitim sistemini benimseyen, mesleğe ilişkin ekolojik, ekonomik, sosyal ve teknik konularda tam donanımlı, bu bilgileri orman kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi, korunması ve işletilmesinde kullanabilen mesleki teknik elemanlar yetiştirmektir.



Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı’nda yetişecek öğrenciler, her türlü odun ve odun dışı orman ürünlerinin yetiştirilmesi, bakımı, envanteri, hasadı ve pazarlanması konularında uygulama ağırlıklı bir öğrenim göreceklerinden, öncelikle bu konularda ihtiyaç duyulan mesleki teknik eleman ihtiyacını karşılayacaktır.



 



Ormancılık ve Orman Ürünleri İş Olanakları:



Ormancılık ve Orman ürünleri programı mezunları, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı merkez ve taşra teşkilatlarında teknik ve idari görevler yaparlar.



Özel sektörde de, özel ormancılık bürolarında, peyzaj firmalarında, özel fidanlıklarında ve ormancılık ile ilgili iş ve işlemler yapan diğer özel kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının hazırlayacağı doğa, çevre ve ormancılık tabanlı projelerde etüt ve envanter çalışmalarında görev alabileceklerdir.



 



Meslekte İlerleme:



Yüksekokul mezunlarının Lisans Programlarına giriş ve devam koşulları Meslek Yüksekokulu Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Bu Programdan mezun olacak öğrenciler ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Orman Fakültelerindeki Orman Mühendisliği ve Orman Endüstri Mühendisliği bölümlerine dikey geçiş yaparak mezun olduktan sonra Orman Mühendisi veya Orman Endüstri Mühendisi unvanını elde etme hakkına sahiptirler.



 



 


Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. Dr. Ahmet Erkan METİN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Zeynep ALKAN ALKAYA
Tarihçe
Ormancılık Bölümü ve bölüme bağlı Ormancılık ve Orman Ürünleri programı 2011 yılında açılmış ve 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılından itibaren eğitim-öğretime başlamıştır.
Kazanılan Derece
Ormancılık Bölümü Ön Lisans Mezunu
Kabul Koşulları
Adaylar, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programa kabul hakkı kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Orman mühendisliği ve Orman Endüstri Müühendisliği Lisans bölümlerine Dikey Geçiş Sınavı ile geçiş sağlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Uşak Üniversitesi BANAZ Meslek Yüksekokulu Ormancılık ve Orman Ürünleri programında verilen tüm derslerde başarılı olmmak, İşyeri Uygulamalı Eğitim (staj) çalışmasını başarıyla tamamlamak, mezuniyet için 120 AKTS kredisi tamamlamak ve en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Orman Muhafaza memuru ünvanı ile istihdam olanağı bulunmaktadır
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler en az bir ara sınav ve bir final sınavında başarılı olmak durumundadırlar



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1187&lang=tr