Tıbbi Laboratuvar Teknikleri - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 70
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Vizyonumuz Kamuda ve özel sektörde aranan saygın, uluslararası bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip Tıbbi Laboratuvar Teknikeri yetiştiren bir yükseköğretim programı olmak.
 
Misyonumuz : Etik ilkelerine bağlı, yetkin, çağdaş, çevreci, özgüveni ve iletişim becerileri yüksek, sabır ve hoşgörü timsali sağlık personeli yetiştirmektir.
 

Program Eğitim Amaçları
 
  1. Laboratuvar Güvenliği ve Atık Yönetimi; Güvenli bir laboratuvarda çalışmanın önemini öğretmek. Atık yönetimi, kimyasal madde bilinci ve acil durum prosedürleri hakkında yetkinlik kazandırmak.
  2. Mesleki Etik, Sabır ve Hoşgörü: Sabır ve hoşgörü ile etkili iletişimin kurabilen, etik ilkelere bağlı öğrenciler yetiştirmek.
  3. Numune Toplama ve Hazırlama: Laboratuvar numunelerini toplama, işleme ve saklama bilgi ve beceriler kazandırmak için uygulama yapma olanakları sunmak.
  4. Cihaz ve Ekipman Kullanımı: Laboratuvar cihaz ve ekipmanların kullanım ve bakım becerilerini kazandırmak. Kalibrasyon sistemleri hakkında yetkinlik geliştirmek.
  5. Numunelerin Analizi: Analiz yöntemleri ve uygulamaları öğretmek. Sonuçlarını bilimsel verilere göre yorumlama yetkinliği kazandırmak.
  6. Veri Analizi ve Raporlama: Olası analiz hata kaynaklarının yorumlama becerileri kazandırmak. Analiz sonuçları güncel terminolojik bilgi ile raporlama yetkinliği kazandırmak.
Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. Dr. Engin TEKİN
Program Başkanı
Doç. Dr. Selahattin BOZKURT
Tarihçe
Program 2013 yılında ilk öğrencilerini kabul etmiştir.
Kazanılan Derece
Programın yeterlilikleri ile birlikte başarıyla tamamlandığında Tıbbi Laboratuvar Teknikleri alanında Ön lisans derecesi verilir.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması,
(2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, öğrenim gördükleri alanda veya ilgili bir alanda lisans derece programlarına başvurabilir ve bu programlara merkezi, ülke genelinde yapılan bir Dikey Geçiş Sınavı ile erişim sağlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Toplam 120 AKTS kredisini, programda belirtildiği şekilde zorunlu ve seçmeli derslerden alarak, minimum 2.00 genel not ortalamasıyla tamamlayan öğrenciler mezuniyete hak kazanır. Daha ayrıntılı bilgiler için Uşak Üniversitesi Eğitim-Öğretim Yönetmeliği incelenebilir. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/05/20210502-8.htm
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programdan mezun olanlar, sağlık personeli olarak kamu ve özel sektördeki hastanelerde çalışabilirler. Bu alanda yetişmiş elemana ülkemizde büyük ihtiyaç olduğundan mezunlarının hemen iş bulmaları mümkündür. Bu programdan mezun olanlar, özel ve kamuya ait sağlık kuruluşlarının devlet, sağlık ocakları, özel klinikler ve tahlil laboratuvarlarında, diğer sağlık kuruluşlarının araştırma merkezlerinde, halk sağlığı enstitülerinde ve gıda sanayii işletmelerinde, tıp alanında araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan kurum ve kuruluşlar ile araştırma merkezlerinde çalışabilirler.

Biyokimya, Mikrobiyoloji, Histoloji, Hematoloji, Seroloji, Patoloji, Parazitoloji, Nörofizyoloji, Odiyometri laboratuvarları, Tüp Bebek Merkezleri ve Kan Merkezlerinde çalışabilmektedirler. Ayrıca ilaç firmalarının ve gıda sektörünün mikrobiyoloji araştırma birimlerinde, üniversitelerin araştırma birimlerinde tekniker olarak görev yaparlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Uşak Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerince belirlenir.
https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/177027
https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/196255



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1222&lang=tr