Moda Tasarım - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 36
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Kuruluş



Ulubey Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Moda Tasarım Programı lise eğitiminden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Öğrenciler ilgili lise eğitiminden mezun olduktan sonra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılan sınavının TYT programı ile öğrenci kabul etmektedir. Programın 35 öğrencilik kontenjanı vardır. Öğrencilerin zorunlu olan her dersi almaları ve geçmeleri; aynı zamanda mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasını sağlamaları gerekmektedir. Bunun yanında mezuniyet için 30 iş gününü kapsayan yaz stajı zorunluluğu bulunmaktadır.



Kazanılan Derece



Moda Tasarım Ön Lisans Derecesi



Kabul ve Kayıt Koşulları



ÖSYM tarafından senede bir kez yapılan Yüksek Öğretim Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarının TYT programlarından Uşak Üniversitesi'nin “Moda Tasarım” bölümü için yeterli TYT puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir.



Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar



Programa yatay geçiş ile gelen öğrenciler, daha önce alıp başarılı oldukları derslerden Yönetim Kurulu kararı ile muaf tutulabilirler.



Yeterlilik Koşulları ve Kurallar



Öğrencinin programdaki tüm derslerini en az ilgili harf notları ile başarmış olması gerekmektedir. Mezuniyet için en az 120 AKTS kredisi ve 4.00 transkript notu üzerinden en az 2.00 genel not ortalaması sağlanmalı, ayrıca 30 günlük yaz stajı tamamlanmış olmalıdır. Derecenin Düzeyi (Ön Lisans)



Program Profili



Moda; zamana vurgudur. Moda; görülebilir ürünlere katılan yenilik ve estetik duygusunun kişisel algıdaki yanılsamasıdır. Ve moda; insanların birbirlerine benzeyerek farklılaşmasıdır. Hep yenilik ve farklılık isteyen bir toplumda moda tasarlayabilmek günümüz rekabet koşullarının değişkenliği karşısında önemini her geçen gün artırmaktadır. Özellikle Türkiye’nin önemli ihracat kalemlerinden biri olan hazır giyim sektöründe Dünya ülkeleri arasında ön sıralara ilerleyebilmesi ve söz sahibi olabilmesi için markasını ve modasını geliştiren uzmanlara ihtiyaç vardır.



 



Mezunların İstihdam Profilleri



Moda tasarım mezunlarının çalışabileceği birçok iş alanı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;



 Konfeksiyon sektörünün tasarım, planlama, kesim, kalıp, üretim, kalite kontrol, pazarlama departmanlarında,



-         -  Dokuma, örme, baskı departmanlarının üretim ve tasarım departmanlarında,



-          - Tekstil fabrikalarının desen tasarım, ürün geliştirme departmanlarında,



-          - Moda evlerinde (tasarım stüdyolarından müşteri ilişkilerine ihracat departmanına),



-          - Model hanelerde (houte couture den üretime verilecek moda resmi üretimine),



-          - Moda ajanslarında, tasarım stüdyolarında,



-          - Bilgisayar tekstil ve tasarım programları eğitimini veren, pazarlamasını yapan kurumlarda çalışabilir,



-          - Bireysel işinizi girişimciliğinizle kurabilirsiniz.



 



Üst Derece Programlarına Geçiş



Moda Tasarım ön lisans programlarını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde fakültelerin Moda Tasarım programlarına dikey geçiş yapabilirler.


Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Emine BAKAN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr. Gör. Saliha GÜLLÜ
Tarihçe
Bölümümüz ilk olarak 2012 yılında normal öğrenim ve ikinci öğrenim programlarına öğrenci kabul etmiştir. 2017 yılında ikinci öğrenim programı kapanırken bölüm her yıl 30 öğrenci kabul ederek eğitim hayatına devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Moda Tasarımcı
Kabul Koşulları
ÖSYM tarafından senede bir kez yapılan Yüksek Öğretim Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarının TYT programlarından Uşak Üniversitesi'nin “Moda Tasarım” bölümü için yeterli TYT puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir. Ayrıca üçüncü yarıyılın başında öğrenciler diğer yükseköğretim kurumlarının ilgili bölümlerinden bölümümüze yatay geçiş yapabilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Moda Tasatım Programından mezun olan öğrenciler, ÖSYM tarafından düzenlenmekte olan "Dikey Geçiş Sınavı" (DGS) ile ilgili lisans programlarına geçiş yapabilirler. Sınav sonucuna göre Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi, Moda Giyim Tasarımı, Moda Tasarımı, Tekstil, Tekstil Mühendisliği, Tekstil Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı lisans programlarına geçiş yapılabilmektedir.

Bunlara ek olarak Moda Tasarımı bölümü mezunlarının DGS ile Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi İle İşletme Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını tercih edebilecek ön lisans programlarına (programların 5. yarıyılına fark dersleri almadan kayıt yapılabilecektir) ile geçiş hakkı bulunmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
4. yarıyıl sonucunda bütün derslerden başarılı olmak ve stajı başarılı olarak tamamlamak.
Mezun İstihdam Olanakları
-Konfeksiyon sektörünün Tasarım, Planlama, Kesim, Kalıp, Üretim, Kalite Kontrol, Pazarlama departmanlarında,
-Dokuma, Örme, Baskı departmanlarının hem üretim, hem de tasarım departmanlarında
-Tekstil fabrikalarının desen tasarım, ürün geliştirme departmanlarında,
-Moda evlerinde (Tasarım stüdyolarından müşteri ilişkilerine ihracat departmanına)
-Model hanelerde (Houte Couture den üretime verilecek Moda resmi üretimine)
-Moda Ajanslarında, Tasarım Stüdyolarında
-Bilgisayar Tekstil ve tasarım programları eğitimini veren, pazarlamasını yapan kurumlarda çalışabilir,
-Bireysel işinizi girişimciliğinizle kurabilirsiniz.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler Uşak Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne göre ölçülerek değerlendirilmektedir. Her ders için ders değerlendirme ve değerlendirme yöntemleri ders müfredatında detaylı olarak anlatılmaktadır.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1094