Turizm ve Otel İşletmeciliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 20
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

 



Program Genel Bilgiler:



            İnsan kaynaklarının mesleki eğitim yoluyla geliştirilmesi projesi (İKMEP), beşinci seviye meslek standartlarına dayalı olan bu program, Turizm Otel İşletmeciliği ve Seyahat Sektörünün ihtiyaç duyduğu bilgi, beceri ve donanıma sahip olan öğrencilerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, lise öğrenimi sonrasında iki yıllık önlisans eğitimi vermektedir. Bu süreçte, teorik ve işyeri uygulamasına dayalı pratik eğitim verilmektedir. Mezun olabilmek için 4 dönemde 120 AKTS ders almak ve 30 iş günü stajı tamamlamak gerekmektedir. Turizm ve Otel İşletmeciliği programından mezun olan öğrenciler, konaklama işletmeleri, seyahat acentaları ile  yiyecek içecek işletmelerinde ve bu hizmetleri veren kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmektedirler.  



 


Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Veli Erdinç ÖREN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Zeynep ALKAN ALKAYA
Tarihçe
Program Genel Bilgiler:
İnsan kaynaklarının mesleki eğitim yoluyla geliştirilmesi projesi (İKMEP), beşinci seviye meslek standartlarına dayalı olan bu program, Turizm Otel İşletmeciliği ve Seyahat Sektörünün ihtiyaç duyduğu bilgi, beceri ve donanıma sahip olan öğrencilerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, lise öğrenimi sonrasında iki yıllık önlisans eğitimi vermektedir. Bu süreçte, teorik ve işyeri uygulamasına dayalı pratik eğitim verilmektedir.

Program Misyon:
Mesleki bilgi ve deneyim donanımı yüksek, otomasyon programlarına ve yabancı dile hakim, mesleki sorumluluk ve iş ahlakı bilincinde olan otel işletmelerinin bütün departmanlarında fiilen çalışabilecek ve üst yönetime destek olabilecek nitelikte ara elemanlar yetiştirmek ve geliştirmektir

Program Vizyon:
Araştırmacı, yenilikçi ve dinamik eğitim kadrosuyla öğrenciler tarafından tercih edilen, sektörle işbirliği içinde sürekli gelişime açık, yetiştirdiği bireyler, gerçekleştirdiği bilimsel çalışma ve faaliyetler ile ön sıralarda yer alan bir eğitim kurumu olmaktır.
Kazanılan Derece
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 30 işgünü stajını tamamlayan öğrencilere ön lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, öğrenim gördükleri alanda veya ilgili bir alanda lisans derece programlarına başvurabilir ve bu programlara merkezi, ülke genelinde yapılan bir Dikey Geçiş Sınavı ile erişim sağlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız ‘Meslek Elemanı’ unvanı almaya hak kazanırlar. Öğrencilerimiz; turizm ve otelcilik alanlarında çalışabilir, kendi alanları ile ilgili işyeri açabilirler. Öğrencilerimiz, 2 yıllık önlisans eğitimi sonrası girecekleri Dikey Geçiş Sınavı neticesinde, alanları ile ilgili 4 yıllık lisans eğitimine devam edebilmektedirler. Ayrıca; 2 yıllık önlisans eğitimini tamamlayan her öğrenci alanı ile ilgili 4 yıllık Açık Öğretim Fakültesine sınavsız devam hakkı kazanmakta ve ilgili alana 3. sınıftan itibaren devam edebilmektedir. Bu program mezunları, KPSS’ den gereken puanı almaları durumunda kamu kurumlarında da memur olarak atanabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. dersin öğretim elemanı her ders için ölçme ve değerlendirme planını ayrıntılı olarak tanımlar.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1106