Sosyoloji - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 60
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Sosyoloji Bölümü Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde 28.04.2010 yılında açılmıştır. Türkiye’nin en geç sosyoloji bölümlerinden olan bölümümüz, yeterli teknik ve akademik olanaklar sağlandıktan sonra 2013-2014 eğitim-öğretim yılında güz döneminde öğrenci almaya başlamıştır.

Bölümümüz dünya ölçeğinde yapılan sosyoloji araştırmaları paralelinde, toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel yapıyı ve değişimleri göz önünde bulundurarak evrensel ölçü ve değerlere sahip bilgi ve deneyime sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Farklı uzmanlık alanlarına sahip genç ve dinamik akademisyen kadrosu ile öğrencilerimize tüm lisans eğitimleri boyunca suç sosyolojisi, çalışma sosyolojisi, hukuk sosyolojisi, tarihsel sosyoloji, kent sosyolojisi, köy sosyolojisi, din sosyolojisi, siyaset sosyolojisi, aile sosyolojisi, iletişim sosyolojisi, sinema sosyolojisi gibi uzmanlık alanlarında eğitim verilmektedir. Öğrenciler lisans eğitimleri boyunca toplumsal yapının tüm unsurlarını hakkında derinlemesine bilgiye sahip olmaktadır.  

Tarihçe
Sosyoloji Bölümü Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde 28.04.2010 yılında açılmıştır. Türkiye’nin en geç sosyoloji bölümlerinden olan bölümümüz, yeterli teknik ve akademik olanaklar sağlandıktan sonra 2013-2014 eğitim-öğretim yılında güz döneminde öğrenci almaya başlamıştır.
Kazanılan Derece
Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması,
(2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin yaptığı ilgili sınavlarda başarılı olmak ve başka bir örgün yükseköğretim programına kayıtlı olmamak.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, yüksek lisans derecesine veya doğrudan entegre üçüncü aşama (doktora) programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Sosyoloji eğitim-öğretim programını başarıyla tamamlayan, başarısız dersi olmayan ve genel not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler mezun olmaya hak kazanır. Öğrencinin durumu, danışmanı ve bölüm başkanı tarafından incelenerek birim yönetim kurulunca mezuniyet kararı alınır.
Mezun İstihdam Olanakları
Pedagojik formasyona sahip olan ve KPSS'den (Memur Seçme Sınavı) yeterli puanı alan mezunlarımız Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sosyoloji öğretmeni olarak görevlendirilebilir. Mezunlarımız ayrıca özel veya yardımcı eğitim kurumlarında sosyoloji dersi verebilirler. Bunların yanı sıra kamu hizmetlerinde, yerel ve bölgesel yönetimlerde, gazetecilikte, uluslararası kuruluşlarda, turizm ve araştırma şirketlerinde istihdam olanakları bulunmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Sosyoloji bölümünde her yarıyılda bir ara sınav ve bir final sınavı olmak üzere toplam iki sınav yapılır. Öğrenciler yarıyıl sonunda da mazeret sınavına girebilirler.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1155