Arkeoloji - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 25
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

16 Haziran 2010 tarihinde kurulan ve 2014-2015 eğitim-öğretim döneminde ilk öğrencilerini almaya başlayan Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, ülkemizin en genç Arkeoloji bölümlerinden biri olmasına rağmen bilimsel çalışmalar açısından oldukça yoğun bir programa sahiptir. Her yıl yaz sezonlarında gerçekleştirilen kazı ve yüzey araştırma çalışmaları, bir yandan önemli bilimsel sonuçlara ulaşılmasıyla Üniversitemizi ve Ülkemizi ulusal/uluslararası alanda başarıyla temsilinde önemli rol oynamakta, diğer yandan öğrencilerin staj yapabilecekleri ve deneyim kazanacakları önemli imkânlar sunmaktadır.



Bölüm kadrosunda 2 Profesör, 3 Doçent görev yapmaktadır. 



Eğitim süresi 4 yıl (8 dönem)'dır. Bu süreyi başarıyla tamamlayan öğrenciler "Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Lisans Diploması” ile “Arkeolog” unvanını alır.



Mezun olarak Arkeolog unvanını alan öğrencilerimiz T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak uzman ve uzman yardımcılığı, Müzelerde araştırmacı veya asistanlık, Belediyelerin Koruma, Uygulama, Denetleme Bürolarında (KUDEB) ile Kent Tarihi Müzelerinde Arkeolog, Turist Rehberliği ve çeşitli kurtarma kazısı projelerinde Arkeolog olarak çalışma imkanı bulabilir.


Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Prof. Dr. Rainer Maria CZİCHON
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç. Dr. Emre TAŞTEMÜR
Tarihçe
16 Haziran 2010 tarihinde kurulan ve 2014-2015 eğitim-öğretim döneminde ilk öğrencilerini almaya başlayan Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, ülkemizin en genç Arkeoloji bölümlerinden biri olmasına rağmen bilimsel çalışmalar açısından oldukça yoğun bir programa sahiptir.
Kazanılan Derece
Bölümdeki dersleri başarıyla tamamlayan öğrencilere "Arkeoloji Lisans Diploması" verilir.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması,
(2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, yüksek lisans derecesine veya doğrudan entegre üçüncü aşama (doktora) programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programın normal süresi 4 yıldır. Öğrencilerin Lisans programından mezun olabilmeleri için 240 AKTS (140 Kredi saat ) Dersi başarması ve Genel Not Ortalamasının 2,0 veya üzerinde olması gerekmektedir. 3. Yarıyıl itibariyle Kümülatif Not Ortalaması 3 veya üzerinde olan öğrenciler 3. yarıyıldan itibaren sonraki/üst yarıyıllardan bir yarıyılda alabilecekleri azami kredi miktarını aşmamak kaydıyla 3.5 yılda Programı tamamlayabilirler. Ancak 'Diploma' 4. yıl (8. Yarıyıl) sonunda verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu derece, mezunun mesleğini veya çalışmanın ilgili bir alanında kullanmasını sağlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Arkeoloji Programı’nda verilen her bir ders için en az bir ara sınav ve dönem sonu sınavı yapılır. Ayrıca kısa sınav ve ödev değerlendirmesi de yapılabilir. Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun (2,00) üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. Ara yarıyıllarda/yıllarda ise, AGNO hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir. FF notu alan öğrenci başarısızdır, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu MM ve GG ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1176