Laborant ve Veteriner Sağlık - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 50
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

 Genel Bilgiler



 Laborant ve Veteriner Sağlığı Programı Uşak Üniversitesi Eşme Meslek Yüksekokulu' nda 2013 yılında kurulmuştur. Laborant ve Veteriner Sağlık Ön lisans Programının amacı, Veteriner hekimliğin çalışma alanı içerisine giren laboratuvar, klinik uygulamalar, hayvansal kökenli gıda güvenliği ve güvenirliği ile hayvan besleme ve yetiştirme alanlarında, kültür ve pet hayvanları yetiştirme, koruyucu aşılama, suni tohumlama konularında deneyimli, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kamu ve özel laboratuvarlarda gıda ve patolojik analizleri yapabilen, salgın ve paraziter hastalıklarla mücadele edebilen, klinik muayene ve operasyonlarda veteriner hekime yardımcı olabilecek düzeyde nitelikte teknik personel yetiştirmektir. 



Eşme Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Laborant ve Veteriner Sağlık Programı lise eğitiminden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Öğrenciler Laborant ve Veteriner Sağlık Ön lisans Programına, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan Yükseköğretime Giriş Sınavı ile seçilmektedir. Öğrencilerin zorunlu olan her dersi almaları ve geçmeleri; aynı zamanda mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasını sağlamaları gerekmektedir. Bunun yanında mezuniyet için 30 iş gününü kapsayan yaz stajı zorunluluğu bulunmaktadır.



 



 



Programın Kabul Şartları



Laborant ve Veteriner Sağlık Programına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin(ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş sınavı TYT puan türündeki tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır.



 



Program Süresi



2 yıl( 4 Yarıyıl)



 



 



Mezuniyet Sonrası Çalışma Alanları



Programdan mezun olanlara “Laborant ve Veteriner Sağlık Programı” ön lisans diploması ile “Laborant ve Veteriner Sağlık Teknikeri” unvanı verilir. Bu bölümden mezun olan öğrencilerin çalışabilecekleri başlıca alan, kurum ve kuruluşlar; Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının ilgili birimlerinde, hayvan hastalıkları araştırma enstitüleri, aşı üretim laboratuvarları, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), veteriner sınır kontrol noktası müdürlükleri, hayvan ıslah kurumları, il kontrol ve gıda kontrol laboratuvarları, yem fabrikaları, veteriner laboratuvarları, hayvanat bahçeleri, veteriner ilaç sanayii, veteriner sağlık ve bakım ürünleri sektörü, hayvan hastaneleri, özel veteriner klinikleri, belediye veteriner işleri müdürlükleri, mezbahalar, Et ve Süt Kurumu ve danışmanlık hizmeti veren kurumlardır.



 



Dikey Geçiş Olanakları



(2)iki yıllık öğreniminin sonunda ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı(DGS) ile lisans öğrenimine devam edilebilmektedir. Mezun olan öğrencilerin geçiş yapılabilecekleri fakülte ve lisans programları ise şunlardır: Veteriner Fakültesi: Veteriner Hekimliği; Ziraat Fakültesi: Zootekni, Hayvansal Üretim, Tarımsal Biyoteknoloji; Fen Fakültesi: Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoloji, Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji bölümleri.


Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. Süleyman HACISALİHOĞLU
Tarihçe
Program 2013 yılında açılmıştır.
Kazanılan Derece
Bölümü başarıyla bitiren öğrencilerimiz veteriner teknikeri unvanını kazanırlar.
Kabul Koşulları
Üniversite Giriş Sınavından yeterli puan alan veya sınavsız geçiş şartlarını sağlayan öğrenciler bölümün ön lisans programına başlamaya hak kazanırlar. Eğitim dili Türkçedir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu bölümden mezun olan öğrencilerimiz dikey geçiş sınavı(DGS) ile Veteriner Fakültesine, Ziraat Fakültesinin; Zootekni, Hayvansal Üretim, Tarımsal Biyoteknoloji ve Fen Fakültesinin; Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoloji ve Biyoteknoloji bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu bölümden mezun olan öğrencilerin çalışabilecekleri başlıca alan, kurum ve kuruluşlar; Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın ilgili birimlerinde, hayvan hastalıkları araştırma enstitüleri, aşı üretim laboratuvarları, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), veteriner sınır kontrol noktası müdürlükleri, hayvan ıslah kurumları, il kontrol ve gıda kontrol laboratuvarları, yem fabrikaları, veteriner laboratuvarları, hayvanat bahçeleri, veteriner ilaç sanayii, veteriner sağlık ve bakım ürünleri sektörü, hayvan hastaneleri, özel veteriner klinikleri, belediye veteriner işleri müdürlükleri, mezbahalar, Et ve Süt Kurumu ve danışmanlık hizmeti veren kurumlardır.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, uygulama eğitimi olmayan ders için ara sınavın katkısı
%40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Uygulama eğitimi olan dersler için uygulama içinde ders sınav katkısı belirlenir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait en çok iki dersten bütünleme sınavına girebilir.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1192