Tıbbi Laboratuvar Teknikleri - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 70
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Programın  Amacı
Programın amacı;
1) Hastalıkları teşhis ve tedavi etmek için her muayeneyi en kısa sürede yapan,
2) Karşılaşılan sorunlara doğru çözümler üretebilecek niteliklere sahip, özgüven sahibi, çalışmalarını sağlık teknikeri yetiştirmektir. 
 
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri
Önlisans Programı
   
1 - Kuruluş Yükseköğretim Yürütme Kurulu 05.07.2012 tarihli toplantısında alınan karar neticesinde 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı için 40 öğrenci ile eğitimine başlamıştır.
2 - Kazanılan Derece Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan ve 30 iş günü yaz stajını tamamlayan öğrenciler 4. dönem sonunda ‘Tıbbi Laboratuvar Teknikerliği Ön lisans Diploması’’ derecesi alırlar.
3 - Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Önlisans
4 - Kabul ve Kayıt Koşulları Tıbbi Laboratuvar Teknikleri programına; önce Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Ortaöğretim Başarı Puanı’na (OÖP) göre Sağlık Meslek Liseleri’nden sınavsız geçişi tercih eden öğrenciler yerleştirilmektedir. Sağlık Meslek Liseleri’nin Ebelik, Hemşirelik, Sağlık Memurluğu, Laborant, Veteriner-Laborant, Laboratuvar, Tıbbi Laboratuvar Teknisyenliği bölümlerinden sınavsız geçiş yapılabilmektedir. Ayrıca YGS-2 puan türü sonuçlarına göre de ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır
5 - Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal)  Tanınması Hakkında Kurallar “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6 - Yeterlilik Koşulları ve Kuralları Tıbbi Laboratuvar Teknikleri programını bitirip ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve mesleki seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.
7 - Program Profili Programın amacı sağlık kurum ve kuruluşlarında hastalıkların teşhis ve tedavisi için gereken tüm tetkikleri en kısa sürede yapabilecek ve karşılaştığı sorunlara doğru çözümler üretebilecek niteliklere sahip, kendine özgüveni olan, laboratuvar, çevre ve insan sağlığı konularında güvenlik önlemleri alarak mesleki etik ilkelerine göre çalışmalarını ekip içerisinde yürüten, iletişim becerileri gelişmiş, ülke koşullarına uygun sağlık teknikeri yetiştirmektir. Programın eğitim süresi dört yarıyıl (Staj süresi dâhildir.) 
8 - Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) Mezunlar; kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında “Tıbbi Laboratuvar Teknikeri” unvanı ile çalışırlar. Mezunlar bireysel olarak çalışma yetkisine sahip olmayıp; Sağlık Bakanlığına bağlı kamu ve özel yataklı/yataksız tedavi kurumlarının Biyokimya, Mikrobiyoloji, Histoloji, Hematoloji, Seroloji, Patoloji, Parazitoloji, Nörofizyoloji, Odiyometri laboratuvarları, Tüp Bebek Merkezleri ve Kan Merkezlerinde çalışabilmektedirler. Ayrıca ilaç firmalarının ve gıda sektörünün mikrobiyoloji araştırma birimlerinde, üniversitelerin araştırma birimlerinde tekniker olarak görev yaparlar. Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) göre Sağlık Teknikeri olarak atanabilmektedirler.
9 - Üst Derece Programlarına Geçiş YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda yatay ve dikey geçiş yapılır.
10 - Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme Sınavlar, ölçme ve değerlendirme, Uşak Üniversitesi “Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” uyarınca yapılmaktadır.
11 - Mezuniyet Koşulları İlgili yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri (Toplam 120 AKTS) almak, aldığı derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalaması ile tamamlamak ve 30 iş günü staj yapmakla zorunludur.
12 - Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) E-Öğrenme
13 - Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) Ankara İzmir Yolu 8.Km, 1.Eylül Kampüsü, Merkez / UŞAK
Tel: 0 (276)  221 21 21 /7500
Fax: 0 (276) 221 21 45
14 - Bölüm Olanakları Kampüs yaklaşık 6.000 m2 olup, kapalı alan 4636 m2 dir. Bina şehir merkezinde olup, yakınında hastane ve diş hastanesi vardır. Derslik sayısı:13 adet Bilgisayar lab:1 adet Laboratuvar:1 adet Kütüphane: Geniş yerel ve uluslar arası kitap, dergi ve yayın içeriği ile yaklaşık 2500 adet Kitap ve Süreli Yayın bulunmakta, 40 kişilik Okuma Salonu bulunmaktadır. Konferans salonu:100 kişilik Kafetarya-Yemek Salonu:150 kişilik Spor tesisleri: Basketbol Sahası, Voleybol Sahası, Masa Tenisi
Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. Dr. Engin TEKİN
Program Başkanı
Doç. Dr. Senem ŞANLI
Tarihçe
Program 2013 yılında ilk öğrencilerini kabul etmiştir.
Kazanılan Derece
Programın yeterlilikleri ile birlikte başarıyla tamamlandığında Tıbbi Laboratuvar Teknikleri alanında Önlisans derecesi verilir.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması,
(2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, öğrenim gördükleri alanda veya ilgili bir alanda lisans derece programlarına başvurabilir ve bu programlara merkezi, ülke genelinde yapılan bir Dikey Geçiş Sınavı ile erişim sağlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Toplam 120 AKTS kredisini, programda belirtildiği şekilde zorunlu ve seçmeli derslerden alarak, minimum 2.00 genel not ortalamasıyla tamamlayan öğrenciler mezuniyete hak kazanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programdan mezun olanlar, sağlık personeli olarak kamu ve özel sektördeki hastanelerde çalışabilirler. Bu alanda yetişmiş elemana ülkemizde büyük ihtiyaç olduğundan mezunlarının hemen iş bulmaları mümkündür. Bu programdan mezun olanlar, özel ve kamuya ait sağlık kuruluşlarının devlet, sosyal sigorta hastaneleri, sağlık ocakları, özel klinikler ve tahlil laboratuvarlarında, diğer sağlık kuruluşlarının araştırma merkezlerinde, halk sağlığı enstitülerinde ve gıda sanayii işletmelerinde, tıp alanında araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan kurum ve kuruluşlar ile araştırma merkezlerinde çalışabilirler.

Biyokimya, Mikrobiyoloji, Histoloji, Hematoloji, Seroloji, Patoloji, Parazitoloji, Nörofizyoloji, Odiyometri laboratuvarları, Tüp Bebek Merkezleri ve Kan Merkezlerinde çalışabilmektedirler. Ayrıca ilaç firmalarının ve gıda sektörünün mikrobiyoloji araştırma birimlerinde, üniversitelerin araştırma birimlerinde tekniker olarak görev yaparlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Uşak Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerince belirlenir.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1222