İnşaat Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

     Programın Amacı:



İnşaat Teknolojisi Programı, insanların günlük yaşantısında kullandığı her türlü yapının yapımı ve işletimi üzerine ön eğitim-öğretim veren bir programdır. İnşaat Teknolojisi, temeli matematik ve fizik eğitimine dayanan ve sonrasında yapı, mekanik, hidrolik, yapı malzemeleri, ulaştırma ve yapı yönetimi gibi temel mühendislik bilimlerine dair genel bilgilerin verildiği teknik programdır.



Programın ana hedefi; bilim ve teknolojiyi takip eden, gelişen teknolojiye paralel olarak gerekli bilgi ve bu bilgileri pratiğe sahip ara eleman yetiştirmektir.



 Programın Sektördeki Yeri, Kariyer ve İş İmkanları:



- İnşaat Teknolojisi Programı mezunları "İnşaat Teknikeri" unvanı alırlar. 



- Program mezunları ülkemizin en önemli sektörü olan inşaat sektöründe İnşaat Teknikeri olarak; gerek kamu sektöründe (Bakanlıklar, Yatırım ;zleme ve Koordinasyon Başkanlıkları (YİKOB), İl Özel İdare Müdürlükleri be Belediyeler olmak üzere bağlı kuruluşlar ile Devlet Su İşleri, Kara Yolları, İller Bankası vb.), gerekse özel sektörde Yapı Denetim ofislerinde ve diğer kontrolörlük birimlerinde, denetim görevlisi olarak, şantiye ve proje ofislerinde istihdam olanaklarına sahiptirler.



- Mezun öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile alanlarıyla ilgili olarak İnşaat Mühendisliği, Mimarlık ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir.



            Programa Kabul ve Kayıt Şartları:



OSYM tarafından yapılan Üniversite Giriş Sınavından yeterli puan alan veya sınavsız geçiş şartlarını sağlayan öğrenciler bölümün ön lisans programına kabul için hak kazanırlar. Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim dili Türkçe dir.



           Eğitim ve Mesleki Amaçlar:



Mezunlarımızın yapıya ilişkin metraj ve keşif işlemlerini yaparak hakediş düzenlemeleri, şantiye iş planlarının hazırlanması, yapıların güvenilir ve projesine uygun olarak yapılması ve diğer mühendislik teknolojisine ilişkin çalışmalar için yeterli teorik ve pratik bilgi düzeyinde olmaları beklenir.



İnşaat teknikerleri; baraj, yol, hava alanı, konut vb. yapı inşaatlarında aktif olarak görev alan, kontrollük hizmeti veren firmalar ile kamu ya da yerel yönetimlerde teknik eleman olarak görev alan meslek grubunu oluştururlar.



Öğrencilerimiz mezun olduklarında, kendi işletmesini kurup işletebilecek bir güven duygusu ile donanmış; inşaat/proje, yapı, sigorta, vergi ve ilgili yapım işleri ile ihale mevzuatına hakim teknik eleman olarak yetişmeleri amaçlanır.



 


Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. Hakan AKBABA
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Zeynep ALKAN ALKAYA
Tarihçe
Meslek Yüksek okulumuz 1993 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesine bağlı olarak işletme ve seramik programları ile eğitim-öğretime başlamıştır.
Kazanılan Derece
İnşaat Teknikeri
Kabul Koşulları
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, öğrenim gördükleri alanda veya ilgili bir alanda lisans derece programlarına başvurabilir ve bu programlara merkezi, ülke genelinde yapılan bir Dikey Geçiş Sınavı ile erişim sağlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Ön lisans öğretimini tamamlayan öğrencilerin mezun olabilmeleri için genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması ve stajını tamamlamış olması gereklidir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezun öğrenciler Yapı şantiyelerinde, Yapı malzemesi üreten sanayi kuruluşlarında,Yapı denetim firmalarında ,Yapı malzemesi kalite kontrolünde, Mimarlık ve mühendislik bürolarında tekniker olarak çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Bir dersin başarı notu Bağıl Değerlendirme Yöntemi kullanılarak bulunur. Bu yönteme göre bir öğrencinin bir dersteki başarı notunun belirlenmesi için, ara sınav ve varsa diğer eğitim-öğretim etkinlikleri ile yarı yıl sonu sınavlarının katkıları dikkate alınarak ham notu hesaplanır.100 üzerinden ham notlar, sınıfın genel başarı düzeyi, notların dağılışı, sınıf ortalaması ve standart sapması dikkate alınarak harfli sistem veya 4'lük sisteme uyarlanır.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1257