Radyo ve Televizyon Programcılığı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 50
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Radyo ve Televizyon Programcılığı Programı; televizyon haberciliği ve programcılığı, internet yayıncılığı ve radyo programcılığı vb. alanlarda, uygulama ve etkileşime dayalı bir eğitim içeriği sunmaktadır. Uygulama ağırlıklı eğitimin medya alanındaki önemini bilerek ve medya sektörünün gereksinimlerini göz önüne alınarak hazırlanan ders programı ile öğrencilerin; teorik temel üzerine alacakları uygulama ağırlıklı derslerle profesyonel yaşama hazır hale getirilmeleri hedeflenmektedir. Öğrenciler eğitimleri süresince, uygun cihaz ve donanımları kullanarak bilgi ve becerilerini geliştirerek, gazetecilik, televizyonculuk ve radyoculuk konusunda teknik ve editoryal beceriye sahip olmaktadırlar.

Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. Özlem IŞIKLAR
Tarihçe
Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de medyanın etkisi her geçen gün artmaktadır. Basılı iletişim araçlarının yanı sıra, özellikle görsel-işitsel medya, dijital ortamı da kullanarak egemenliğini ilan etmektedir. Uşak Üniversitesi Uşak Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı (GİTMEDYA) Bölümü’nün temel amacı; yerel, bölgesel,ulusal ve uluslararası medya sektörünün ihtiyaç duyduğu dil ve anlatım becerileri gelişmiş, doğru ve etkili iletişim kurabilen, halka doğru ve dürüst haber ileten, gazeteciliğin temel ilkelerine ve etik kurallarına uyan ve nihayetinde üstün teknik bilgi donanımına sahip “ara eleman” gücünü yetiştirmektir.
Kazanılan Derece
Tekniker, Televizyon Programcısı, Radyo Programcısı.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması,
(2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, öğrenim gördükleri alanda veya ilgili bir alanda lisans derece programlarına başvurabilir ve bu programlara merkezi, ülke genelinde yapılan bir Dikey Geçiş Sınavı ile erişim sağlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
İlgili yönetmelik gereği toplam 120 AKTS sonunda en az 4 yarı yılda 4.0 üzerinden 2.0 ortalaması ile 30 iş günü stajı tamamlamak sonucu mezun olur.
Mezun İstihdam Olanakları
Televizyonlarda kameramanlık, görüntü yönetmenliği, ses teknikerliği, muhabirlik, sunucu-spikerlik, montaj operatörlüğü, grafik tasarımcılık, stüdyo şefliği, ışıkçılık, program yapımcı ve yönetmenliği, VTR operatörlüğü, resim seçicilik ve teknik yönetmenlik gibi görevleri üstlenebilirler.
Radyolarda program yapımcılığı, kayıt teknisyenliği, gazetelerde muhabirlik, foto-muhabirliği, sayfa sekreterliği ve editörlük gibi görevleri yürütebilirler.

Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler, ara sınav (Ödev, inceleme, vize Vs.) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulur. 100 üzerinden değerlendirilen ortalama sonunda AA, BA, BB, CB, CC, notlarını sağlayan öğrenci başarılı olmuş olur. Öğrencilerin başarı notu ise 100’lük sistemde 60, harfli sistemde ise CC olarak belirlenmiştir.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1333