Muhasebe ve Vergi Uygulamaları - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı, Uşak Meslek Yüksekokulunun ilk programlarından biridir. İlk olarak Muhasebe programı adıyla açılmıştır. Daha sonra programın ismi "Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Programı" olmuştur. 2010 da YÖK' ün aldığı bir karar ile programın ismi "Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı" olarak değiştirilmiştir.



Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı; finansal muhasebe, şirketler muhasebesi ve maliyet muhasebesiyle ilgili işlemleri teorik ve pratik olarak uygulayabilen, finansal tabloları hazırlayıp yorumlayabilen, Türk vergi sistemine ilişkin temel bilgilere hakim olan, muhasebe kayıtlarını tutup beyanname düzenleyebilen, bireysel çalışma becerisine sahip girişimci, teknolojiyi takip edebilen, kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu alanında uzman bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.


Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. Dr. Selma AYDOĞAN
BEK Üyeleri
Öğr. Gör. Neslihan ÇALIŞKAN
BEK Üyeleri
Öğr. Gör. Dr. Selma AYDOĞAN
Tarihçe
Muhasebe ve Vergi Programı, Uşak Meslek Yüksekokulunun ilk programlarından biridir. İlk olarak Muhasebe programı adıyla açılmıştır. Daha sonra programın ismi "Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Programı" olmuştur. 2010 da YÖK' ün aldığı bir karar ile programın ismi "Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı" olarak değiştirilmiştir.
Kazanılan Derece
Eğitimi başarıyla tamamlayanlar Muhasebe Meslek Elemanı olarak ön lisans diploması almaya hak kazanır.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması,
(2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar.

Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, öğrenim gördükleri alanda veya ilgili bir alanda lisans derece programlarına başvurabilir ve bu programlara merkezi, ülke genelinde yapılan bir Dikey Geçiş Sınavı ile erişim sağlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan derslerin (toplam 120 ACTS) tümünü başarıyla tamamlayan 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere ön lisans diploması verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan mezun olan öğrenciler, muhasebe meslek elemanı unvanı almaktadırlar. Dolayısıyla kamu ve özel sektörde kurumların muhasebe ve finans departmanlarında, mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticari işletmelerin muhasebe servislerinde çalışabilmektedirler. Ayrıca program mezunları dikey geçişle fakülteye geçerek veya açık öğretim fakültesinden devam ederek lisans mezunu olduktan sonra diğer yasal zorunlulukları yerine getirip Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği tarafından açılan sınavlarda başarılı olmaları durumunda Serbest Muhasebeci Mali Müşavir unvanını alabilmekte ve kendi bürolarını açabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, yarıyıl sonu itibarıyla başarısız olmuş oldukları dersler için bütünleme sınavına girebilir.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1334