Kaynak Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 20
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

KAYNAK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI


HAKKIMIZDA


Gelişen ve nüfusu hızla artan ülkemizde ekonomik sorunların kaynağı olarak üretim çeşidi ve yöntemi ile üretim eksikliği olduğu görülmektedir. Üretimin her aşamasında gerekli olan birleştirme yöntemlerinin uygulanması, tamiri, kullanılabilirliği konusunda ülkemizin çok büyük gereksinimleri mevcuttur. Ülkemizin gelişiminde teknolojilerin ithalatı yerine ülkemizde üretilmesi, tamir ve bakımlarının yapılabilmesi gerekliliği vardır. Ülkemizde makine üretimi, bakımı, tamiri, projelendirilmesi, geliştirilmesi alanlarında hizmet verecek iyi yetişmiş ara eleman gücüne olan ihtiyaç giderek artmaktadır.

 


Kaynaklı imalat ve tamir bakım günümüz iş ve sanayi dünyasında kullanılan üretim için gerekli olan bir birleştirme ve tamir yöntemidir. Uşak ilinde iş ve sanayi sektöründe çalışmak üzere yetişmiş kalifiye elaman bulma zorlukları olduğu ve Üniversitemizde öğrenci almayı planladığımız ‘Kaynak Teknolojisi’ programı ile bu eksikliği gidermeyi hedeflemekteyiz.


GENEL BİLGİLER


Gerek sanayi sektöründe gerekse ticari firmaların çalıştırdıkları elemanlarda sertifikasyon eksikliklerinin olması bu alandaki eğitim ihtiyacını bize göstermektedir. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun uygulamaya konması ile birlikte kaynakçılık belgesi olmadan işlem yapılamayacaktır. Bu nedenle işverenler meslek lisesi veya meslek yüksekokulu mezunu kişileri işe almak durumunda kalacaklardır.  

İmalat sektöründe Endüstri 4.0 gelişim atağı ile birlikte piyasada kalifiye eleman ihtiyacı daha da artacaktır. Artık makinelerin yapılması ve bakımı önemli olacaktır. Bu makinelerin montaj, bakım ve tamiratında kaynak vazgeçilmez bir yöntemdir. Kaynak yapacak elemanlar Kaynak Teknolojisi mezunlarıdır. Dünya geçim standartlarında kaynakçılar gelir düzeyi olarak orta sınıf üzerinde yer almaktadır.

Daha fazla kaynakçıya olan talebe rağmen, birçok işveren yeterli sayıda nitelikli başvuru sahibi bulmakta zorlanıyor. İşverenler, bugünün kaynak alanında kullanılan teknolojiyi anlayan başvuru sahipleri aramaktadırlar. Ayrıca, iyi bir kaynakçı planları nasıl okuyacakları ve uygun güvenlik prosedürlerini nasıl uygulayacakları konusunda güçlü bir anlayışa sahip olmalıdır. Çoğu yeterli donanıma sahip olmayan kaynakçılar bu mesleğin gerektirdiği eğitim ve beceri eksikliğinden dolayı birçok işveren başvuru sahiplerini geri çevirmektedir. Bu ileri teknolojilerin Meslek Yüksekokullarında öğrencilerine öğretilmesi ile kaynak alanında iş bulmada avantaj sağlayacaktır.

Bu büyüyen kariyer alanı, doğru eğitim ve becerilere sahip adaylar için birçok fırsat sunmaktadır. Profesyonel kaynakçılar, genel inşaat, enerji sektörü ve imalat dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde iş bulabilirler. Kaynakçılar, gelişen doğal gaz sektöründe, köprü yapımında ve fabrikalarda talep görmektedir. Kaynakçıların çeşitli alanlarda kullanmak için güçlü bir eğitim temeli olması önemlidir. Oto sanayi, gemi sanayi, kazan imalathanelerinde, kapı, pencere, mobilya imalathanelerinde, kamu ve özel kesime ait her türlü fabrikanın bakım ve onarım atölyelerinde çalışabilirler. Çok yönlü bir meslek dalı olduğu için işsiz kalma risk çok azdır. Meslek elemanları kendi adlarına işyeri açma olanağına da sahiptirler.

Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Rıza KARA
Tarihçe
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuzun akademik geçmişi 1987 yılına kadar uzanmaktadır. Uşak Meslek Yüksekokulu adı altında, 1987-1988 Eğitim-Öğretim yılında Ege Üniversitesi bünyesinde İzmir’de Tekstil Programı ile eğitim- öğretime açılmıştır.Zaman içerisinde, bölgemiz ve ilimizin öngörülebilen gereksinimleri doğrultusunda yeni ön lisans programlarının açılması ile güçlü akademik teşkilat yapısı oluşturulmuştur.



Meslek YüksekokulumuZ ;Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde Eğitim-Öğretime devam etmekte iken, 01.03.2006 tarih ve 5467 Sayılı Kanunla 2809 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununa eklenen ek 60. Maddeyle tüzel kişiliğini kazanmış olan Uşak Üniversitesine bağlanmıştır.



Üniversitemiz Rektörlüğünün 06/06/2014 tarih ve 965 sayılı yazısı ile 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, Meslek Yüksekokulunun, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak ikiye ayrılması teklifi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın 25/09/2014 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında uygun görülerek, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz eğitim-öğretim hayatına başlamıştır.

Günümüzde altı (6) bölüme bağlı , dokuz ( 9) programda eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir.
Kazanılan Derece
Kaynak Teknolojisi programından mezun olan "Kaynak Teknikeri" unvanını alır.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması,
(2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, öğrenim gördükleri alanda veya ilgili bir alanda lisans derece programlarına başvurabilir ve bu programlara merkezi, ülke genelinde yapılan bir Dikey Geçiş Sınavı ile erişim sağlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
"Kaynak Teknikeri" unvanını kazanmak için, öğrenciler aşağıdaki koşulları sağlamalıdır;
a) Müfredattaki tüm dersleri (120 AKTS kredisi toplam alma) tamamlamak.
b) Genel Sınıf Ortalaması minimum 2,00 olması.
c) 30 gün zorunlu staj programının tamamlanması veya 4 dönem işletme eğitimi yapmış olması.
Mezun İstihdam Olanakları
Kaynak teknikeri program amaçlarının elde edinimi sonucu;
-Otomotiv, gemi, boru hattı inşaatı, makine ve teçhizat imalatı, uçak, enerji, inşaat, ulaştırma sistemleri, gıda ve diğer birçok kamu veya özel sektöre ait demir, çelik, alüminyum, plastik, dökme demir fabrikalar, atölyelerde görev almakta veya kendi iş yerlerini açmaktadırlar.
-Üretim ve kalite kontrol denetim işlerini yürütmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Bu bölüm, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için Öğretim Planı (Müfredat) bölümündeki ilgili derse bakınız.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1345