Otomotiv Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 30
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Ülkemizin ekonomisinde ve aynı zamanda istihdamda da öncü olan Otomotiv sektörü, kendini sürekli yenileyen ve ileri teknolojilere sahip uygulamaları ile ön plana çıkmaktadır. Böylelikle ülkemiz bu sektörde çok önemli bir yere sahiptir.



Otomotiv Teknolojisi Programı, 3+1 İşletmelerde Mesleki Eğitim programı uygulanmaktadır. Öğrencilerin, 4. dönemde 14 hafta kesintisiz ve tam zamanlı olarak işletmelerde yapılması gereken %80 devam zorunluluğu olan İşletmelerde Mesleki Eğitim dersi bulunmaktadır. Bu program ile birlikte eğitim-öğretim gören öğrencilerin öğrenim sürecinde aldıkları teorik bilgilerini, atölye ve laboratuvar uygulamalarında edindikleri beceri ve deneyimlerini geliştirmeyi, işletme  organizasyonlarını, üretim süreçlerini, yönetim aşamalarını, yeni teknolojileri tanımalarını, iş hayatına uyumlarını, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmelerini sağlamayı amaçlar.



Dünyada ve ülkemiz otomotiv sanayinde elektrikli araçlar ile hibrit teknolojiye sahip araçlar konusunda çok hızlı ilerlemeler, önemli gelişim ve değişimler yaşamaktadır. Bu yüzden bu ilerlemeler doğrultusunda yeni ve ileri teknoloji bilgi birikimine sahip, nitelikli insan gücü gerekmektedir. Böylelikle hem üretim hem de satış sonrasında nitelikli insan gücü otomotiv sektörüne çok önemli katkı sağlayacaktır.



Öğrenciler, otomotiv alanında kullanılan parçaların ölçümü, otomotiv elektriği ve elektroniği, arıza tespit sistemlerinin tedariki, buji ile ateşlemeli motorlar ve dizel motorlar, yakıt ateşleme enjeksiyon sistemleri, benzinli ya da dizel motorların sökülüp takılması, bilgisayar destekli çizim / tasarım, yönlendirilmiş çalışma ve sistem analizi ve tasarımı gibi konularda üzerine teorik ve uygulamalı eğitimler alarak sektöre hazır halde mezun edileceklerdir.


Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Fatih ÇOLAK
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr. Gör. Halil İbrahim KARALI
Tarihçe
Otomotiv Teknolojisi Programı, Yükseköğretim Kurulu Kararı ile 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alınmaya başlanmıştır.
Öğrenci kontenjanı: 30
Kazanılan Derece
Otomotiv Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler "Otomotiv Teknikeri" ünvanını alır.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması,
(2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, öğrenim gördükleri alanda veya ilgili bir alanda lisans derece programlarına başvurabilir ve bu programlara merkezi, ülke genelinde yapılan bir Dikey Geçiş Sınavı ile erişim sağlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Otomotiv Teknolojisi Programından Otomotiv Teknikeri ünvanı kazanmak için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar;
a) Müfredattaki bütün derslerden başarılı olarak geçmiş olmak,
b) 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak.
Mezun İstihdam Olanakları
Otomotiv Teknikerleri, ana ve yan sanayi otomotiv fabrikalarının hemen hemen tüm kademelerinde tekniker karşılığı sayılabilecek unvan ve sorumluluklarda görev almaktadır. Fakat üretim ve montaj hatlarında otomotiv teknikerlerin sayıca yoğun olarak bulundukları ve üretim çalışmalarında etkin rol oynadıkları, mühendis, planlamacı ve yöneticilerle işçiler arasında iletişim ve irtibatı sağladıkları, kalite çemberlerinde ekip lideri olarak görev aldıkları, eğitim çalışmalarında alt kademelerdeki personelin işbaşı eğitimlerinde eğitmen olarak sorumluluk aldıkları görülmektedir. Otomotiv sektörünün üretim kadar önem arz eden bir başka kısmı ise satış sonrası hizmet birimleri olarak adlandırabileceğimiz servisler ve satış noktaları ve eğitim merkezleridir. Otomotiv teknikerlerinin bu birimlerde aldıkları sorumluluk üretim sisteminin seri üretimden yalın üretime geçmesi ve müşteri odaklı kalite, satış prensiplerinin hayat bulması sonucu daha da artmıştır. Bu birimlerde grup liderliği servis yöneticiliği, satış grup liderliği, yedek parça, servis atölyesi yöneticiliğinden, personel eğitimlerine kadar birçok alanda sorumluluk ve görev almaktadırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80 devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 30 dan az %50 den fazla olmamak koşuluyla ilgili öğreitm elamanının belirleyeceği oran olmak koşuluyla final sınav oranı dahil %100 olacak şekilde belirlenir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1347