Tekstil Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 30
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Programın amacı, kamu ve özel sektör işletmelerine tekstil alanında ara eleman yetiştirmektir. Bu bölümü bitiren öğrenciler önlisans diploması ve “Tekstil Teknikeri” ünvanı almaya hak kazanırlar. Mezunlar kendi işyerlerinde çalışabileceği gibi, özel sektörde ve kamu sektöründe çalışma olanağına sahiptir. Programı bitiren öğrencilere önlisans diploması ile “Tekstil Teknikeri” ünvanı verilmektedir. Programın temel amacı öğrencileri teorik bilgilerin yanında uygulamalarla desteklemektir. İki yıllık bu programda verilen dersler, öğrencilerin iplik, dokuma, örme, triko, terbiye ve konfeksiyon fabrikalarında çalışabilmeleri için yeterli bilgileri kapsayan içeriklerle dizayn edilmiştir. 1987-1988 Eğitim-Öğretim yılında Ege Üniversitesi bünyesinde İzmir ’de Tekstil Programı ile Eğitim- Öğretime açılmıştır.
Tarihçe
Programın amacı, kamu ve özel sektör işletmelerine tekstil alanında ara eleman yetiştirmektir. Bu bölümü bitiren öğrenciler önlisans diploması ve “Tekstil Teknikeri” ünvanı almaya hak kazanırlar. Mezunlar kendi işyerlerinde çalışabileceği gibi, özel sektörde ve kamu sektöründe çalışma olanağına sahiptir. Programı bitiren öğrencilere önlisans diploması ile “Tekstil Teknikeri” ünvanı verilmektedir. Programın temel amacı öğrencileri teorik bilgilerin yanında uygulamalarla desteklemektir. İki yıllık bu programda verilen dersler, öğrencilerin iplik, dokuma, örme, triko, terbiye ve konfeksiyon fabrikalarında çalışabilmeleri için yeterli bilgileri kapsayan içeriklerle dizayn edilmiştir.
1987-1988 Eğitim-Öğretim yılında Ege Üniversitesi bünyesinde İzmir ’de Tekstil Programı ile Eğitim- Öğretime açılmıştır.
Kazanılan Derece
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere TEKSTİL TEKNOLOJİSİ alanında ön lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması,
(2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, öğrenim gördükleri alanda veya ilgili bir alanda lisans derece programlarına başvurabilir ve bu programlara merkezi, ülke genelinde yapılan bir Dikey Geçiş Sınavı ile erişim sağlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere TEKSTİL TEKNOLOJİSİ alanında ön lisans diploması verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Tekstil teknikerleri tekstil sanayisine ait iplik üreten fabrikalarda; hazırlama, eğirme, bobinleme ve laboratuar departmanlarında mühendisler ile işçiler veya teknisyenler arasında ara eleman olarak çalışırlar. Pamuğun temizlenmesinden bobinlere sarılarak boyahaneye veya dokumahaneye iplik şeklinde teslim edilmesine kadar her aşamada görev yapabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, uygulama, ara sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1352