İç Mekan Tasarımı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 55
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Program Genel Bilgiler:



Programın Amacı:



Sanat ve Tasarım, toplumsal yaşamın temelini oluşturan kültür, tarihsel sürecin bir ürünüdür. İç Mekân Tasarımı da bu alanın içindedir. Günümüzde insanlar yaşadıkları mekânları estetik, fonksiyonellik ve teknolojiyi bir arada kullanarak kendi kültür ve geleneklerine ait özgün tasarımları geliştirmekte ve kullanmaktadır. Değişen tüketici ihtiyaç ve gereksinimleri; iç mekân tasarımı alanlarında faaliyet gösteren sektörde yer edinmek isteyen işletmelerin üretim sistemlerinde "alternatif sanat ve tasarım" ürünlerinin üretimini artırmaktadır. Kalite ve rekabetin oldukça yoğun yaşandığı, tüketici ihtiyaçlarının değiştiği günümüzde İç Mekân Tasarımı alanında istihdam edilecek bireylere kazandırılacak mesleki yeterlikler büyük önem kazanmıştır.



Uşak Üniversitesi Banaz Meslek Yüksekokulu İç Mekan Tasarımı Programının eğitim amacı; bu özelliklere uygun mesleki bilgilerle donatılmış ön lisans düzeyinde öğrenci yetiştirmek, gerek bölüm öğretim elemanlarının yaptığı, gerekse ülke çapında yapılan araştırmalarla şu anda kalifiye eleman eksikliği olan işletmelere gerekli mesleki yeterlilikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlamaktadır.



Dersler Hakkında:



İç Mekân Tasarımı programı ders içerikleri, çalışma hayatının her kademesinde kullanılabilecek bilgileri içermektedir. Bu amaçla program müfredatı; teknik resim, bilgisayar destekli tasarım, iç mekân tasarımı, temel tasarım ilkeleri, dekorasyon teknolojisi, malzeme ve yapı bilgisi gibi derslerle zengin bir içerik arz etmektedir. Bu derslerin yanında öğrencilerimize mesleki uygulama ve staj imkânları da sunulmaktadır. 



Programdan mezun olacakların istihdam olanakları:



İç Mimarlık ofislerinde, mobilya fabrikalarının tasarım bölümlerinde, Restorasyon firmalarında proje elemanı olarak, mimarlık ve mühendislik bürolarında çizim elemanı veya tasarımcı olarak, maket yapım bürolarında vb. sektörlerde yönetici, yönetici asistanı, yetkili, kontrolör olarak çalışabilirler. Ayrıca Dikey Geçiş Sınavını kazanmaları halinde ilgili Fakültelerin ilgili bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirler.



 



 


Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. Aslı ERDEM
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr. Gör. Aslı ERDEM
Tarihçe
Tasarım Bölümü ve bölüme bağlı İç Mekan Tasarımı programı 2015 yılında açılmış ve 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılından itibaren birinci öğretim şeklinde eğitim-öğretime devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Bu programı başarılı bir şekilde bitiren öğrenciler İç Mekan Tasarımı alanında Önlisans Diploması almaya hak kazanırlar.
Kabul Koşulları
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, öğrenim gördükleri alanda veya ilgili bir alanda lisans derece programlarına başvurabilir ve bu programlara merkezi, ülke genelinde yapılan bir Dikey Geçiş Sınavı ile erişim sağlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
İç Mekan Tasarımı alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünün başarıyla tamamlanması, genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması ve 30 işgünü olacak şekilde zorunlu stajın başarılı bir şekilde tamamlanması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Program mezunları mimarlık ve iç mimarlık ofislerinde, mobilya fabrikalarının tasarım bölümlerinde, belediyelerin yapı işleri bölümlerine, restorasyon firmalarında proje elemanı olarak, mimarlık ve mühendislik ofislerinde çizim elemanı veya tasarımcı olarak, maket yapım atölyelerinde teknik eleman görevleriyle çalışabilir, veya serbest girişimci olarak kendi tasarım ofislerini açabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve bir final sınavından başarı ile geçmelidir. Ek sınavlar, ödev, rapor vb. ders notlarını etkilemesi mümkündür.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1365