Gıda Mühendisliği (YL) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES
Program İçeriği

28 Mart 2020 tarih ve 31082 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Üniversitemizde daha önceden faaliyet gösteren Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri Enstitüleri kapatılarak “Lisansüstü Eğitim Enstitüsü” adı altında birleştirilmiştir. Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı da Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde faaliyetlerine devam etmekte olan ve her yıl öğrenci kabul eden bir programdır. Program ilk mezununu 2010 yılında vermiştir. Halen yürütülmekte olan nitelikli tezlerle alana hem özgün katkılar sağlanmakta hem de alanında yeni uzmanlar kazanılmaktadır. Yüksek Lisansı başarı ile bitiren Gıda Yüksek Mühendisleri, özel sektörde görev alabilecekleri gibi devlet kurumlarında da çalışabilmekte ve aynı zamanda doktora eğitimlerine de devam edebilmektedir.


Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Abdullah DİKİCİ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Bengi HAKGÜDER TAZE
Sekreter
Memur Necmettin PADIR
Tarihçe
Gıda Mühendisliği Bölümü’nde lisansüstü eğitim 2016 yılında başlamış olup yüksek lisans eğitim programı devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Programın tüm gerekliliklerini karşılayan mezunlara Gıda Yüksek Mühendisi derecesi verilir.
Kabul Koşulları
Yüksek lisans programına kabul edilebilmek için adayların lisans diplomasına sahip olmaları ve Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 puan almaları gerekir. Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi belirtilir. Kabul koşulları ile ilgili detaylı bilgi https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/82791 adresinde yer almaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans programını başarıyla tamamlayan kişiler ALES’ten yeterli puanı elde etmeleri ve dil yeterliliklerini belgelendirmeleri durumunda doktora programına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
Mezun İstihdam Olanakları
Yüksek lisans derecesi alan mezunlarımız Gıda Sanayinin araştırma-geliştirme, üretim, kalite güvence, pazarlama, ithalat ve ihracat alanlarında mühendis olarak ve yönetici kademesinde görev yapabilmektedir. Doktoraya da devam edebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar; arasınavlar, final ve bütünleme sınavlarından oluşur. Sınavlar dışında quiz, proje, ödev araştırma ve öğretim elemanının uygun gördüğü diğer faaliyetler yapılabilir. Bu faaliyetlerin sayısı ve ders notuna katkısı öğretim elemanı tarafından ders plânında belirtilir.Sınavlar; yazılı, sözlü, hem yazılı ve hem sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir.Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve sistem tarafından harf notuna dönüştürülür.Başarı notu, final sınavı katkısının %50’nin altına düşmeyecek şekilde arasınav ve diğer faaliyetlerin öğretim üyesinin belirlediği % oranlar alınarak hesaplanır. Öğrencinin, bir dersten başarılı sayılabilmesi için en az CC harf notu alması gerekir.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1436