Makine - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

MAKİNE PROGRAMI

HAKKIMIZDA

Yüksekokulumuzdan Makine Teknikeri unvanını alarak mezun olan öğrenciler görev itibarı ile üst düzey yönetici ve mühendis ile usta ve teknisyen arasında bulunan teknisyenden daha fazla teorik bilgiye, mühendisten daha fazla bir uygulama becerisine sahip bir teknik eleman olarak bazı küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde liderlik ve yöneticilik rolünü üstlenebilir ve ara eleman olarak sanayinin çeşitli dallarında çalışmakla birlikte kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilirler.

Makine programının amacı; üretim sektöründe çalışabilen, talep edilen standartlara uygun makine üretimi ve tasarımında her türlü sorumluluğu alabilen makine teknikeri yetiştirmektir. Makine üretimi ve tasarımı konusunda sektörde ihtiyacı karşılayabilecek öğrencilere teorik ve pratik eğitim verilmektedir. Öğrencilere, Bilgisayar Destekli Tasarım ile üretim yöntemleri, geleneksel ve alışılmamış imalat yöntemleri, tasarım teknikleri, malzeme seçimi kazandırılmaktadır. Makine programından mezun olan öğrenciler makine teknikeri olarak görev alabilmektedir. Özel işletmelerde, ürün imalatında çalışabilmekte veya kendi işlerini kurabilmektedir. Ayrıca bilgisayar destekli tasarım ve imalat, kaynak yapımı, malzeme ve ısıl işlem, CNC makineleri işletme ve programlama gibi diğer alanlarda çalışmaktadır.

GENEL BİLGİLER

Ülkelerin gelişmesi sanayi üretiminin artması ile mümkün olmaktadır. Sanayinin istikrarlı bir şekilde gelişmesine en büyük etken ise nitelikli teknik elemanların planlı bir şekilde yetiştirilmesidir. Bu bağlamda ülkemizin nitelikli teknik elemanlara olan ihtiyacı her geçen gün artmaktadır.

Makine programı bugün olduğu gibi gelecekte de sanayinin omurgasını oluşturacak programlardan birisidir.

Verilen dört dönemlik eğitim içerisinde öğrencilerimiz, mesleklerinde ilgi duydukları alanlarda seçmeli dersler alabilmekte ve kendilerini bu alanlarda ilerletme imkanına sahip olmaktadırlar. Laboratuar çalışmaları, sunumlar ve proje uygulamaları yoluyla öğrencilerimizin alan bilgilerinin artırılması yanında akademik özgüvenlerinin gelişmesine de büyük önem verilmektedir.

Mezunlarımızın İş imkanı

Meslek Yüksekokulu Makine programlarından mezun olanlara “Makine Teknikeri” ünvanı verilmektedir. Mezunlarımız, otomotiv, otomotiv yan sanayi, makine imalatı sektörü, beyaz eşya sektörü, talaşlı imalat sektörü vb. iş kollarında imalat yapan işletmelerin üretim, montaj ve kalite kontrol birimlerinde istihdam edilmektedirler.

Kpss sınavı ile çeşitli kamu kurumlarında alanları ile ilgili görevlerde istihdam edilmektedirler.

Alanlarındaki eğitim-öğretim hayatlarına, dikey geçiş sınavında başarılı olarak aşağıdaki lisans programlarında devam edebilirler.

- Endüstri Mühendisliği 

- Enerji Sistemleri Mühendisliği

- Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği

- Enerji Yönetimi

- Endüstri ve Sistem Mühendisliği

- Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

- Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği

- İmalat Mühendisliği

- Makine Mühendisliği

- Makine ve İmalat Mühendisliği

- Malzeme Bilimi ve Mühendisliği

- Malzeme Mühendisliği

- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

- Nanoteknoloji Mühendisliği

- Otomotiv Mühendisliği


- Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği

MİSYON

Evrensel değerlere bağlı, yerel sorunları çözmeye odaklı, nitelikli eğitim öğretim faaliyetleriyle bilimsel bakış açısına sahip, özgüvenli, girişimci ve donanımlı bireyler yetiştiren; kentin ve bölgenin kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içinde Uşak’ın ve bölgenin huzur ve refahına katkıyı önceleyen, Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayan bir program olmak.

VİZYON

Bilgi ve teknoloji kullanarak bilimsel, imalat ve proje alanlarında öncülük eden ve bölge ekonomisinin rekabet gücünü artıran; tercih edilen mezunlar yetiştiren uluslararası saygınlıkta bir program olmak.

Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Rıza KARA
Tarihçe
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuzun akademik geçmişi 1987 yılına kadar uzanmaktadır. Uşak Meslek Yüksekokulu adı altında, 1987-1988 Eğitim-Öğretim yılında Ege Üniversitesi bünyesinde İzmir’de Tekstil Programı ile eğitim- öğretime açılmıştır.Zaman içerisinde, bölgemiz ve ilimizin öngörülebilen gereksinimleri doğrultusunda yeni ön lisans programlarının açılması ile güçlü akademik teşkilat yapısı oluşturulmuştur.



Meslek Yüksekokulumuz ;Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde Eğitim-Öğretime devam etmekte iken, 01.03.2006 tarih ve 5467 Sayılı Kanunla 2809 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununa eklenen ek 60. Maddeyle tüzel kişiliğini kazanmış olan Uşak Üniversitesine bağlanmıştır.


Üniversitemiz Rektörlüğünün 06/06/2014 tarih ve 965 sayılı yazısı ile 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, Meslek Yüksekokulunun, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak ikiye ayrılması teklifi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın 25/09/2014 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında uygun görülerek, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz eğitim-öğretim hayatına başlamıştır.

Günümüzde altı (6) bölüme bağlı , dokuz ( 9) programda eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir. Makine Programı daha önceleri İÖ olarak öğrenci alırken 2019'da Normal Öğretim Olarak öğrenci almaya devam etmiştir.


Kazanılan Derece
Makine programından mezun olan "Makine Teknikeri" unvanını alır.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması,
(2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, öğrenim gördükleri alanda veya ilgili bir alanda lisans derece programlarına başvurabilir ve bu programlara merkezi, ülke genelinde yapılan bir Dikey Geçiş Sınavı ile erişim sağlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
İlgili yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri (Toplam 120 AKTS)almak, aldığı derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalaması ile tamamlamak ve 30 iş günü staj yapmak veya İşletmelerde mesleki eğitim dersi uygulamasını yapmak zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Program amacı doğrultusunda elde edilen kazanım sonucu makine teknikeri, Makine imalatına yönelik işletmelerde, teknik ressam, tezgah operatörü, kontrol elemanı, bakım sorumlusu, bölüm şefi olarak görev alabilir. Küçük ve orta büyüklükteki makine imalatına yönelik işletmelerde liderlik ve yöneticilik rolünü de üstlenebilir. Resmi kuruluşlarda İmalat, Bakım ve Kontrol teknikeri olarak görev alabilir. Fabrikaların makine ve bakım alanlarında da çalışabilirler.
Otomotiv, Havacılık, Deniz ve Demiryolu, tekstil ve gıda gibi makine ile üretim yapan yerlerde makine operatörlüğü veya bakımcısı olarak görev alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Bu bölüm, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için Öğretim Planı (Müfredat) bölümündeki ilgili derse bakınız.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1498