Sosyal Güvenlik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 65
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Sosyal Güvenlik programının  amacı; 



1- Kamu kurum ve kuruluşlarında ve özel işletmelerde sosyal güvenlik işlemlerini bilgisayar destekli yapabilen, 



2- Sosyal ilişkileri ve iletişimi kuvvetli,



3- Matematik işlemlerinde başarılı, analitik düşünme yeteneğine sahip, 



4- Güncel mevzuatı yakından takip eden, temel düzeyde idarecilik bilgi ve yeteneğine sahip olan meslek elemanı yetiştirmektir.



Sosyal Güvenlik programında Normal Öğretim (Gündüz), İkinci Öğretim (Gece) eğitimi olarak iki öğrenim türünde eğitim verilmektedir. TYT puan türü ile normal öğretim programına 65 öğrenci, ikinci öğretim programına 60 öğrenci kabul edilmektedir.



Programa kayıtlı her öğrenci birinci yılın sonunda toplam 20 iş günü olmak üzere sosyal güvenlikle ilgili kurum ve kuruluşlarda staj yapmaktadır.



Programdan mezun öğrencilere Sosyal Güvenlik Ön Lisans Diploması verilir ve mezunlar Sosyal Güvenlik Meslek Elemanı ünvanını alırlar.



Sosyal Güvenlik ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde;




  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

  • İktisat

  • İşletme

  • Maliye

  • Sigortacılık

  • Sosyal Hizmet

  • Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik

  • Sosyal Hizmet lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedir.



Mezunların çalışma alanları; 




  • Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun İl ve İlçe Müdürlükleri,

  • Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)

  • Diğer Kamu Kuruluşları

  • Özel Şirketler

  • Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Büroları

  • Bankalar



Başlıca görevleri;



1- Çalıştığı işyerinin sosyal güvenlik işlemlerini bilgisayar destekli olarak yapmak, 



2- Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal güvenlik mevzuatına ilişkin işlemleri mevzuata uygun şekilde yapmak, 



3- İşletmelerde çalışan personelin sosyal güvenlik işlemlerini, personel özlük dosyalarını zamanında ve doğru bir şekilde hazırlamak,



4- Bireysel emeklilik, hayat ve zarar sigortası gibi özel sigortacılık işlemlerini düzenlemek.


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr. Gör. Nurcan PARLAK
Tarihçe
Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 26 Haziran 2012 tarihinde yaptığı toplantıda kabul edilen ve açılması kararlaştırılan Uşak Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan Sosyal Güvenlik programına ilk defa 2013-2014 eğitim öğretim yılında öğrenci kabul edilmiştir. 2021-2022 eğitim öğretim yılında normal öğretim programı 65 kontenjana, ikinci öğretim programı ise 60 kontenjana sahiptir.
Kazanılan Derece
Ön Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sistemi ile olmaktadır. Sosyal Güvenlik Ön Lisans Programı, TYT Puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Sosyal Güvenlik ön lisans programını başarıyla tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı olmaları halinde; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, İktisat, Maliye, Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik ile Sosyal Hizmetler gibi çeşitli lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlayan, başarısız dersi olmayan ve genel not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler mezun olmaya hak kazanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu merkez teşkilat, il, ilçe müdürlüklerinde, belediyelerde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında ve özel işletmelerde sosyal güvenlik meslek elemanı olarak çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme

1- Sınavlar 100 tam not üzerinden veya 100’lük sisteme döndürülecek şekilde değerlendirilir.
2- Yarıyıl içi değerlendirmelerinin ara sınav ile yarıyıl/yılsonu sınavı veya bütünleme sınavı notunun toplanması sonucunda virgülden sonra iki basamak alınarak dersin başarı ortalaması belirlenir.
3- Bağıl değerlendirme sistemi belirlenen esaslar doğrultusunda tüm öğrencilere uygulanır.
4- Dersin başarı notu, mutlak veya dersin başarı ortalaması esas alınarak bağıl değerlendirme yöntemi kullanılarak hesaplanır. Bağıl değerlendirme yöntemi uygulanmasındaki en az öğrenci sayısı ve diğer esaslar Senato tarafından belirlenir. Mutlak veya bağıl değerlendirme yöntemi kullanılarak öğrenciye ilgili öğretim elemanı tarafından başarı derecesini belirten harfle ifade edilen aşağıdaki başarı notları verilir:

Başarı notu Katsayı Yüzde veya yüzlük karşılığı Derecelendirme

AA 4.00 90-100 Mükemmel

BA 3.50 85-89 Çok iyi

BB 3.00 80-84 İyi

CB 2.50 75-79 Orta

CC 2.00 70-74 Geçer

DC 1.50 65-69 Şartlı geçer

DD 1.00 60-64 Şartlı geçer

FD 0.50 50-59 Başarısız

FF 0.00 0-49 Başarısız

DZ 0.00 Devamsız Başarısız

YT — Yeterli Başarılı

YZ — Yetersiz Başarısız

5- AA, BA, BB, CB, CC ve YT notları şartsız başarılı notlardır. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. DC veya DD notu alan öğrencinin bu derslerden başarılı olabilmesi için genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. FD, FF, DZ ve YZ olan dersler başarısız olup, açıldıkları ilk yarıyılda tekrar edilir. Genel not ortalaması 2.00’yi sağlayamayan öğrenciler şartlı başarılı sayılan DC ve DD notu olan dersleri döneminde tekrar alırlar.
6- YT (Yeterli) ve YZ (Yetersiz) notu stajların başarı durumlarını belirlemek için kullanılır.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1581