Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 25
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Bu programdan mezun olan öğrenciler ülkemizde doğal gazın iletildiği yerleşim alanları ve endüstriyel alanlarda ısıtma-soğutma (doğalgaz, güneş enerjisi, iklimlendirme), sıhhi tesisat ve yapı işleri yapan firmalarda, gaz dağıtım şirketlerinde istihdam edilirler.


Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. Dr. Dilek ASİ
Tarihçe
2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren Doğalgaz, Isıtma ve Sıhhi Tesisat Teknolojisi Programına öğrenci alınarak eğitim öğretime başlanmıştır. 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren programın adı Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı olmuştur. 2020 yılında Programın adı Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı olarak tekrar değiştirilmiştir.
Kazanılan Derece
Eğitimini başarıyla tamamlayanlara ön lisans diploması ve Tekniker unvanı verilir.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması,
(2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, öğrenim gördükleri alanda veya ilgili bir alanda lisans derece programlarına başvurabilir ve bu programlara merkezi, ülke genelinde yapılan bir Dikey Geçiş Sınavı ile erişim sağlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve İşletmelerde Mesleki Eğitim dersi ile hazırladığı İME ara raporu ve İME dönem sonu raporundan geçer not alan öğrencilere Doğalgaz teknikeri alanında önlisans diploması verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Program mezunları Gaz teknikeri olarak kendi işletmelerini kurabilirler. İGDAŞ, UDAŞ, BOTAŞ gibi Türkiye’nin 72 ilinde faaliyet gösteren Gaz dağıtım şirketlerinde çalışabilirler. Yanı sıra bu gaz dağıtım şirketlerine bağlı olarak çalışan sertifikalı doğalgaz firmalarında çalışabilirler. Ayrıca Sıhhi tesisat, ısıtma tesisatı alanındaki firmalarda da çalışabilirler. Devlet kurumlarında da tesisat alanında yapı işlerine bağlı olarak çalışabilirler. Ayrıca LNG(Sıvılaştırılmış doğalgaz ve LPG(sıvılaştırılmış petrolgazı) depolama tesislerinde, Doğalgaz ile elektrik üretimi yapan termik santrallerde çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1632