Bitki Koruma - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 35
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Ziraat Mühendisi unvanı ile bu diplomayı almaya ve kanunların verdiği yetkileri kullanmaya hak kazanmıştır.
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Bitki Koruma Bölümü, 2013 yılında kurulmuş ve aynı yıl ilk öğrencilerini almaya başlamıştır. Bölümümüz eğitim ve öğretimine Uşak Üniversitesi 1 Eylül Kampüsünde devam etmektedir. Bölümümüz; Entomoloji ve Fitopatoloji Anabilim dallarından oluşmaktadır. Türkiye´de bitkisel üretim alanı itibariyle, en fazla ekiliş alanına sahip ürünler, tarla bitkileri içerisinde yer almaktadır. Bu ürünleri genel anlamda, tahıllar ve yemeklik dane baklagiller, endüstri bitkileri, nişasta ve şeker bitkileri, lif bitkileri, yağ bitkileri,  tıbbi ve aromatik bitkiler, yem bitkileri ve çayır mera bitkileri adı altında toplamak mümkündür. Bölümüzde bu bitki gruplarının tarla koşullarında yetiştiriciliği, bakımı, hasat ve harman işlemleri, depolanması ve pazarlanması gibi süreçlerin ayrıntılı işlendiği zorunlu ve seçmeli derslerimiz mevcuttur. Ayrıca bu ürünlere ait yeni çeşitlerin klasik ve/veya modern ıslah yöntemleriyle geliştirilmesine yönelik teorik ve pratik dersler, akıllı tarım uygulamaları, teknolojik tarımsal uygulamaları, bitki biyo-teknolojileri ve doku kültürü, alanlarında zorunlu ve seçmeli derslerimiz bulunmaktadır. Öğrencilerimizin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirecek teorik ve uygulamalı  derslerin yanında çok sayıda sosyo kültürel içerikli derslerde bulunmaktadır. 


Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Şener Tarla
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç. Dr. Gülcan Tarla
Tarihçe
Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Programı 2013 yılında kurulmuş olup, bölüm (program) düzeyinde eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine lisans, yüksek lisans ve doktora programlarıyla yürütmektedir. Program, Entomoloji ve Fitopatoloji olmak üzere iki Anabilim Dalından oluşmaktadır. Entomoloji Anabilim dalı bitki zararlısı böceklerin, nematotların ve akarların teşhisi, biyolojileri ve bunlarla en uygun mücadele olanaklarını, Fitopatoloji Anabilim dalı ise bitkilerde hastalık oluşturan biyotik (funguslar, virüsler, bakteriler vb.) ve abiyotik faktörler ile bunlarla savaşım olanaklarını araştırmakta ve bu konularda çalışmalar yürütmektedir.
Bitki Koruma Programı, 1 profesör, 1 doçent, 3 doktor öğretim üyesi ve eğitim ve öğretime destek veren diğer fakültelere bağlı ilgili bölümlerden ve Meslek Yüksekokulu birimlerinden bir çok akademisyen ile faaliyetlerine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini (240 AKTS ve staj) yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Ziraat Mühendisliği-Bitki Koruma alanında Lisans Diploması" derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
T.C. Yüksek Öğretim Kurulu, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan merkezi sınavlarda Uşak Üniversitesi’nin fakültelerinde ve yüksekokullarında öğrenci olma hakkı kazanan aday, Rektörlükçe ilan edilen süre içinde yine Rektörlükçe belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırır. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan aday hakkını kaybeder. Üniversiteye kesin kaydını yaptıran öğrencilere kimlik kartı verilir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve/veya yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Fakültemiz öğrencilerinin kabul ve mezuniyet koşulları Uşak Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirlenmiş ve ilan edilmiştir. Uluslararası öğrencilerin kabul ve kayıtları ise Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörlüğü tarafından (Uşak Üniversitesi YÖS) yapılmaktadır. Üniversitemizden mezun olan her öğrenciye e-imzalı diploma verilmektedir. Diploma belgelerinin yanı sıra EuroPass etiketine sahip Diploma Eki de verilmektedir. Mezuniyet not ortalaması 3.50 - 4.00 arasına olan öğrencilere Üstün Onur Belgesi, 3.00 - 3.49 arasında olan öğrencilere Onur Belgesi verilmektedir.

Bu programdan mezun olabilmek için müfredatta bulunan derslerden (zorunlu ve seçmeli) en az 240 AKTS krediyi tamamlayan ve Genel not ortalaması 2.00 ve üzerinde olan, 30 iş gününü zorunlu yaz stajını başarıyla tamamlayıp ve staj yönergesinde belirtilen hususları yerine getiren öğrenciler programdan mezun olmaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Bitki Koruma Bölümünden mezun olan ziraat mühendisleri; Tarım Bakanlığı’na Bağlı Tarım il Müdürlükleri’nde, Tarımsal Araştırma Enstitüleri’nde, Zirai Mücadele Enstitülerinde, Bayındırlık ve İskan, Kültür ve Turizm, Çevre ve Orman Bakanlıkları, belediyelerin imar, fen işleri, park ve bahçeler birimleri, DSİ genel müdürlükleri, meslekle ilgili Araştırma Enstitüleri gibi Kamu Kuruluşların Planlama, Tasarım, Doğa Koruma, Çevre Yönetimi, Çevresel Etki Değerlendirilmesi, Stratejik çevresel değerlendirme konularındaki etkinliklerinde görev alabilmektedirler. Özel sektör kapsamında öncelikle zirai ilaç firmalarında, Islah firmalarında hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık ıslahı çalışmalarında, Tarım ilacı bayilerinde, Tarımsal üretim sektöründe ise tarım danışmanlığı alanlarında çalışma imkanlarına sahiptirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler yarıyıl içi sınav ve çalışmalarından başka, bir de yarıyıl/yıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Bir dersin her yarıyılda /yılda en az bir ara sınavı yapılır. Yarıyıl/yıl sonu sınavları dekanlıkça belirlenerek, ilan edilen tarih, yer ve saatte yapılır. Fakülte Kurul kararıyla ayrıca staj, uygulama, laboratuar sınavları açılabilir Bir dersin yarıyıl/yıl sonu sınavına girebilmek için; a)Kayıt yenilemek, b)Teorik dersin en az % 70'ine devam etmek, c) Dersin varsa uygulama ve laboratuarının en az % 80'ine devam etmek ve başarılı olmak, ç)Yarıyıl/yıl içinde yapılan ara sınavlara katılmak gerekir. Ders ve laboratuarlar ayrı değerlendirildiğinde yukarıdaki başarı koşulları laboratuarlar için de aynen geçerlidir. Bir dersin başarı notu bağıl değerlendirme yöntemi kullanılarak bulunur. Bağıl değerlendirme yöntemine göre bir öğrencinin bir dersteki başarı notunun belirlenmesi için, öncelikle mutlak değerlendirme yönteminde olduğu gibi ara sınav ve varsa diğer eğitim-öğretim etkinlikleri ile yarıyıl/yıl sonu sınavlarının katkıları dikkate alınarak ham notu hesaplanır. Bu not değerlendirme yönteminde 100 üzerinden ham not olarak kabul edilir. Tüm öğrenciler için 100 üzerinden ham notlar, sınıfın genel başarı düzeyi, notların dağılışı, sınıf ortalaması ve standart sapması dikkate alınarak Senato tarafından kabul edilen harfli sistem veya 4’lük sisteme uyarlanır. Bu değerlendirmede ara sınav ve/veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların başarı notuna katkısı %40, yarıyıl sonu veya yıl sonu sınavından alınan notun başarı notuna katkısı % 60 dır. GNO’su en az 2.00 olan öğrenci herhangi bir dersinde (DC), (DD) notu koşulu ile başarılı sayılır. GNO’su 2.00’ın altında olan öğrenci başarısız sayılır. Başarısız durumda olan öğrenciler, (DC) ve (DD) notu aldıkları dersleri tekrar edebilir.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1634