Tarla Bitkileri - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 25
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Ziraat Mühendisi unvanı ile bu diplomayı almaya ve kanunların verdiği yetkileri kullanmaya hak kazanmıştır.
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Tarla Bitkileri Bölümü, 2013 yılında kurulmuş ve aynı yıl ilk öğrencilerini almaya başlamıştır. Bölümümüz eğitim ve öğretimine Uşak Üniversitesi 1 Eylül Kampüsünde devam etmektedir. Bölümümüz; Çayır Mera ve Yem Bitkileri, Endüstri Bitkileri ile Tahıllar ve Yemeklik Baklagiller Anabilim dallarından oluşmaktadır. Türkiye´de bitkisel üretim alanı itibariyle, en fazla ekiliş alanına sahip ürünler, tarla bitkileri içerisinde yer almaktadır. Bu ürünleri genel anlamda, tahıllar ve yemeklik dane baklagiller, endüstri bitkileri, nişasta ve şeker bitkileri, lif bitkileri, yağ bitkileri,  tıbbi ve aromatik bitkiler, yem bitkileri ve çayır mera bitkileri adı altında toplamak mümkündür. Bölümüzde bu bitki gruplarının tarla koşullarında yetiştiriciliği, bakımı, hasat ve harman işlemleri, depolanması ve pazarlanması gibi süreçlerin ayrıntılı işlendiği zorunlu ve seçmeli derslerimiz mevcuttur. Ayrıca bu ürünlere ait yeni çeşitlerin klasik ve/veya modern ıslah yöntemleriyle geliştirilmesine yönelik teorik ve pratik dersler, akıllı tarım uygulamaları, teknolojik tarımsal uygulamaları, bitki biyo-teknolojileri ve doku kültürü, alanlarında zorunlu ve seçmeli derslerimiz bulunmaktadır. Öğrencilerimizin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirecek teorik ve uygulamalı  derslerin yanında çok sayıda sosyo kültürel içerikli derslerde bulunmaktadır. 


Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Ercüment Osman SARIHAN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç. Dr. Osman YÜKSEL
Tarihçe
Tarla Bitkileri Bölümü, 2013 yılında kurulan Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesinin 4 bölümünden biridir. Tarla Bitkileri Bölümü ilk öğrencilerini 2013 yılında alarak eğitim öğretim hayatına başlamıştır. Bölüm ilk mezunlarını 2017 yılında vermiştir. Fakültenin adı 2019 yılında Ziraat Fakültesi adıyla değiştirilmiştir. Tarla Bitkileri Bölümünde, Endüstri Bitkileri, Tahıllar ve Yemeklik Baklagiller ve Çayır Mera ve Yem Bitkileri olmak üzere 3 anabilim dalı bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Tarla Bitkileri Bölümünden mezun olanlar "Ziraat Mühendisi" unvan ve yetkisi almaya hak kazanırlar.
Kabul Koşulları
Bölümüze, öğrenci kabulleri 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu hükümlerine göre öğrenci alınmaktadır. 44. maddede belirtilen eğitim süreleri verilmektedir.
(1) Lise diplomasına sahip olan ve ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi sınavlarda başarılı olan ve bu programa yerleşen adaylar bu programa kabul edilir.
(2) YÖK tarafından belirtilen "Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" uyarınca yapılacak olan yatay geçiş başvurusunda bulunan ve Bölüm tarafından belirlenen kontenjan çerçevesinde buna hak kazanan adayların kabulü yapılır.
(3) Tarım alandaki ön lisans programlarından mezun olup, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olarak, belirlenen kontenjanlara göre bu programa merkezi sistemle yerleştirilen adayların kabulü yapılır.
(4) Yurtdışından öğrenci kabul kontenjanları esas alınarak, ilgili mevzuata göre belirlenen sınavları başarmış ve belirtilen kontenjan çerçevesinde kayıt hakkı kazanan adaylar bu programa kabul edilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, yüksek lisans derecesi derecesi için veya doğrudan entegre üçüncü aşama (doktora) programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Fakültemiz öğrencilerinin kabul ve mezuniyet koşulları Uşak Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirlenmiş ve ilan edilmiştir. Uluslararası öğrencilerin kabul ve kayıtları ise Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörlüğü tarafından (Uşak Üniversitesi YÖS) yapılmaktadır. Üniversitemizden mezun olan her öğrenciye e-imzalı diploma verilmektedir. Diploma belgelerinin yanı sıra EuroPass etiketine sahip Diploma Eki de verilmektedir. Mezuniyet not ortalaması 3.50 - 4.00 arasına olan öğrencilere Üstün Onur Belgesi, 3.00 - 3.49 arasında olan öğrencilere Onur Belgesi verilmektedir.

Bu programdan mezun olabilmek için müfredatta bulunan derslerden (zorunlu ve seçmeli) en az 240 AKTS krediyi tamamlayan ve Genel not ortalaması 2.00 ve üzerinde olan, 30 iş gününü zorunlu yaz stajını başarıyla tamamlayıp ve staj yönergesinde belirtilen hususları yerine getiren öğrenciler programdan mezun olmaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Tarla Bitkileri Bölümünden mezun olanlar "Ziraat Mühendisi" unvanını almaya hak kazanırlar. Kamuda Ziraat Mühendisi unvanıyla istihdam edilen tüm pozisyonlarda Tarla Bitkileri Bölümden mezun olanlar çalışabilirler (Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri, Üretim İstasyonları, Zirai Karantina Müdürlükleri, Gümrük Kontrol Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, vd.) Bununla birlikte, çeşitli kamu ve özel bankaların ilgili birimlerinde, özel sektöre ait tarımsal faaliyet yürüten özel ya da tüzel kişilikli firmalarda (bitkisel üretim, hayvansal üretim yapan şirketlerde, Tarımsal sigorta şirketleri, Proje hazırlama danışmanlık şirketleri, gıda, tohum ve tohumculuk, un, yağ, yem üretim firmalarında ve benzeri faaliyet alanlarındaki işletmelerde) istihdam olanakları bulunmaktadır. Mezunlarımız, özel sektörde bu bahsi geçen faaliyet alanlarında kendi iş ve işletmelerini de kurabilirler. Son yıllarda teknolojik gelişmelere uygun olarak ortaya çıkan tarımsal teknolojiler ve uygulama faaliyetlerinin (tarımda yapay zeka ve dron kullanımı alanında çalışan, Tarımsal analiz ve biyolojik, mikrobiyolojik ve moleküler tanımlamaların yapıldığı kamu ve özel laboratuvarlarda görev alabilirler. Tarla Bitkileri Bölümünden mezun olanlar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen yetki belgesini hak etmeleri durumunda Zirai İlaç Bayii açma yada işletme hakkına da sahip olurlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Dersin niteliğine göre yazılı, sözlü, ödev, proje veya laboratuvar sınavlarında alınan notlar değerlendirilir. Sınavların değerlendirilmesinde, dersin niteliğine göre değişmekle birlikte uygulamalı derslerde % 30-40 (ara sınav) , %10-20 (ödev, proje, sunum) ve % 50-60 (yarıyıl sonu sınavı) üzerinden geçme notları hesaplanır. Uygulaması olmayan derslerde bu oranlar, ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı olmak üzere dersin öğretim üyesi tarafından belirlenen katkı değerlerine göre yapılmaktadır. Öğrenciler, kendi gelişimleri için, aldıkları eğitim alanı ile ilgili araştırma projelerini öğretim üyeleri ile istişare halinde yürütürler. Staj, mesleki uygulama ve laboratuvar gibi uygulamalı derslerin başarısı komisyon yada ilgili dersin öğretim üyesi tarafından yapılan yazılı ve/veya sözlü sınavlar ile belirlenir. Bölümdeki ders geçme ve tüm öğretim faaliyetleri Uşak Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği doğrultusunda gerçekleştirilir.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1635