Optisyenlik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 30
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Kuruluş



Ulubey Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Optisyenlik Programı lise eğitiminden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Öğrenciler ilgili lise eğitiminden mezun olduktan sonra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılan sınavının TYT programı ile öğrenci kabul etmektedir. Programın 30 öğrencilik kontenjanı vardır. Öğrencilerin zorunlu olan her dersi almaları ve geçmeleri; aynı zamanda mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasını sağlamaları gerekmektedir. Bunun yanında mezuniyet için 30 iş gününü kapsayan yaz stajı zorunluluğu bulunmaktadır.



Kazanılan Derece



Optisyenlik Ön Lisans Derecesi



Derenin Düzeyi (Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)



Ön Lisans



Kabul ve Kayıt Koşulları



ÖSYM tarafından senede bir kez yapılan Yüksek Öğretim Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarının TYT programlarından Uşak Üniversitesi'nin “Optisyenlik” bölümü için yeterli TYT puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir.



Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar



Programa yatay geçiş ile gelen öğrenciler, daha önce alıp başarılı oldukları derslerden Yönetim Kurulu kararı ile muaf tutulabilirler.



Yeterlilik Koşulları ve Kuralları



Öğrencinin programdaki tüm derslerini en az ilgili harf notları ile başarmış olması gerekmektedir. Mezuniyet için en az 120 AKTS kredisi ve 4.00 transkript notu üzerinden en az 2.00 genel not ortalaması sağlanmalı, ayrıca 30 günlük yaz stajı tamamlanmış olmalıdır.



Program Profili



Optisyenlik Ön Lisans Programı; Görme kusurlarının giderilmesi için yetkili uzman doktor tarafından düzenlenen reçeteye uygun olarak, refraksiyon kusuru olan kişinin tercihlerine bağlı olarak (çerçeveli/çerçevesiz gözlük, kontakt lens) doktor tarafından belirtilen diyoptri değerlerine uygun bir şekilde üretimini yapacak ve teknik esasları ve diğer koşulları da göz önünde bulundurarak göz kusuru olan kişinin kullanım özelliklerine göre uygun olarak hazırlanması alanında eğitim alarak mezun olan sağlık teknisyeni (optisyen) yetiştirmektir.



Mezunların İstihdam Profilleri



Optisyenlik Programı Mezunları: Kendi optik işyerini açabileceği gibi daha önce açılmış veya yeni açılacak olan optik müesseselerde Mesul Müdürlük yapabilirler, Optik lens, çerçeve, Kontak lens imal eden firmalarda optisyen (sağlık teknikeri) olarak çalışabilirler, Sağlık müdürlükleri, hastaneler, göz poliklinikleri ve benzeri kuruluşlarda Optisyen (Sağlık Teknikeri) olarak çalışabilirler. 



Üst Derece Programlarına Geçiş



Optisyenlik ön lisans programlarını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde fakültelerin fizik lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.


Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi ELİF SOMUNCU
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr. Gör. Dr. Ahmet KUMAŞ
Tarihçe
Yüksekokulumuz Optisyenlik Programı 2021-2022 eğitim-öğretim yılında eğitime başlamıştır. Program 30 öğrenci kontenjanına sahiptir. Optisyenlik, görme kusurlarının giderilmesi için yetkili uzman doktor tarafından düzenlenen reçeteye uygun olarak, refraksiyon kusuru olan kişinin tercihlerine bağlı olarak (çerçeveli/çerçevesiz gözlük, kontakt lens) doktor tarafından belirtilen diyoptri değerlerine uygun bir şekilde üretimini yapacak ve teknik esasları ve diğer koşulları da göz önünde bulundurarak göz kusuru olan kişinin kullanım özelliklerine göre uygun olarak hazırlanması alanında eğitim alarak mezun olan sağlık teknisyeni (optisyen) yetiştirmektir.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Optisyenlik alanında önlisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
DGS Sınavı ile öğrenciler lisans eğitimine devam etmektedirler. Optisyenlik Programı mezunu öğrenciler Fizik Lisans programında lisans tamamlayabilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Sonuçları” bölümünde açıklandığı gibidir.
Mezun İstihdam Olanakları
Optisyenlik Programı Mezunları: Kendi optik işyerini açabileceği gibi daha önce açılmış veya yeni açılacak olan optik müesseselerde Mesul Müdürlük yapabilirler, Optik lens, çerçeve, Kontak lens imal eden firmalarda optisyen (sağlık teknikeri) olarak çalışabilirler, Sağlık müdürlükleri, hastaneler, göz poliklinikleri ve benzeri kuruluşlarda Optisyen (Sağlık Teknikeri) olarak çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “ Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1649