Makine Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 70
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Makine Mühendisi unvanı ile bu diplomayı almaya ve kanunların verdiği yetkileri kullanmaya hak kazanmıştır.
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Uşak Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü;



 



YGS­-LYS sınavlarıyla "Sayısal Puan" türünden öğrenci kabul etmektedir. 



 



1997–1998 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Lisans öğrencisi kabul etmeye başlamıştır.



2001–2002 Eğitim-Öğretim yılında ilk lisans eğitimi mezunlarını vermiştir. 



2008–2009 Eğitim-Öğretim yılında ikinci öğretim ve yüksek lisans programı başlatılmıştır.



2009­-2010 Eğitim-Öğretim yılında doktora programı açılmıştır.



2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında Mühendislik Tamamlama öğrencilerinin kabulüne başlamıştır.



2014-2015 Eğitim-Öğretim yılından itibaren yabancı uyruklu öğrencilerin kabulüne başlamıştır.



 



Yıllara Göre Güncellemeler:



 



2015-........ yılından itibaren 7+1 İşletmelerde Mesleki Eğitim (İME-İSMEP) Programına geçmiştir ve 7 dönem üniversite lisans eğitimi + 1                                dönem fabrika eğitimi olmak üzere uygulamalı eğitimin artırıldığı eğitim sistemine geçmiştir.



2020-........ yılından itibaren İkinci öğretim Lisans eğitimi programına son verilmiştir ve halen Normal öğretim Lisans, Yüksek Lisans ve                                    Doktora derecesinde eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.



 



Bölümümüzde;



     6 Profesör,



     2 Doçent,



     1 Doktor Öğretim Üyesi,



     1 Öğretim Görevlisi,



     1 Doktor Araştırma Görevlisi ve



     1 Araştırma görevlisi



olmak üzere 12 öğretim elemanı görev yapmaktadır.



 



Bölümümüzde 5 Anabilim  dalı vardır, bunlar;



      1. Makine Teorisi ve Dinamiği



      2. Mekanik



      3. Konstrüksiyon ve İmalat



      4. Termodinamik



      5. Enerji



anabilim dallarıdır.



  



Bölümümüzün temel amacı? uluslararası düzeyde lisans eğitimi vererek, sanayi ve araştırma kurumlarında? tasarım, üretim, uygulama ve ar-ge çalışmalarında başarı ile görev alabilecek kalifiye makine mühendisleri yetiştirmektir. Yaratıcı, problem çözmede sistematik yaklaşıma sahip, takım çalışmasına yatkın, çevreye duyarlı, sosyal, ekonomi ve meslekî etik bilincine, sahip Makine Mühendislerini yetiştirmek? uluslararası düzeyde bilgi ve teknoloji üretimini sağlayan araştırmalar yaparak, ulusal sanayinin problemlerine çözümler üreten bireyler yetiştirmek önceliklerimizdir.



 



AKADEMİK YIL



Bir akademik yıl on dörder haftalık güz ve bahar yarıyılından oluşur. Lisans eğitim-öğretim süresi ise sekiz yarıyıl (dört yıl)’dır.



 



ÖĞRETİM DİLİ



Uşak Üniversitesi’nin öğretim dili Türkçe'dir. Ayrıca isteğe bağlı İngilizce Hazırlık verilmektedir.



 



KAYITLAR VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ



Üniversitemize yeni başlayacak öğrenci­lerin kayıt işlemleri, ÖSYM tarafından be­lirlenen tarihlerde yapılırken, ara sınıflar­daki öğrenciler için kayıt yenileme işlem­leri ise üniversitemiz tarafından ilan edi­len tarihler arasında, Öğrenci İşleri Dai­resi Başkanlığı’nın ve öğrencilerin kendi birimlerinde oluşturulan danışman öğ­retim elemanlarının bilgi ve gözetiminde internet üzerinden yapılmaktadır.



 



ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME



Mezuniyet ve derslerdeki başarı, kredili sisteme göre belirlenir. Sınavlar ara sınav ve yarıyıl sonu / yılsonu sınavlarından oluşur. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Başarı notunda salt değerlendirme ve bağıl değerlendirme yöntemi uygulanır. Elde edilen değerler Uşak Üniversitesi Öğrenci Otomasyon Sistemi aracılığıyla harf notuna dönüştürülür. Öğrenci bir dönemde bir ara sınav ve bir final sınavına girmek zorundadır. Değerlendirme yapılırken, öğrencinin dönem içinde yaptığı ara sınavlarının, ödevlerin, devam durumunun ve laboratuvar çalışmalarına ait not değerlendirmelerinin % 40 ve final sınavının % 60 alınarak genel değerlendirmesi yapılır.



 



YATAY GEÇİŞ



Eşdeğer eğitim programları uygulayan yükseköğretim kurumları arasında, yıl sistemi uygulayan yükseköğretim kurumlarında ders yılı başında; yarıyıl sistemi uygulanan yükseköğretim kurumlarında her yarıyıl başında yapılmakta ve dersler başlamadan önce geçiş için başvurular fakülte ve yüksekokulların yönetim kurulu karan ile yapılmaktadır.



 



DİKEY GEÇİŞ



Meslek Yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programından mezun olan başarılı öğrencilerin örgün öğretime yerleştirilmelerini sağlayan bir programdır. Bu programda, Açık Öğretim Fakültesi haricindeki tüm dikey geçişler ÖSYM tarafından düzenlenen bir dikey geçiş sı­navı ile gerçekleştirilmektedir.



 



ÇİFT ANA DAL - YAN DAL PROGRAMLARI



Çift Anadal programı ile anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilere, aynı zamanda ikinci bir dalda lisans diploması almak üzere öğrenim görmeleri sağlanmaktadır.



Yan dal programı ile anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilere, ilgi duydukları ikinci lisans programından dersler almalarını, bu yolla bilgi ve görgülerini arttırmalarını ve sertifika almaları sağlanmaktadır.



 



MEZUNİYET KOŞULLARI



Eğitim-öğretim programını başarıyla tamamlayan,başarısız dersi olmayan ve genel not ortalaması en az 2.00 olan ve 240 kredi (AKTS) ulaşan öğrenci mezun olmaya hak kazanır. Öğrencinin durumu, danışmanı ve bölüm başkanı tarafından incelenerek birim yönetim kurulunca mezuniyet kararı alınır. Bölümümüz öğrencilerinin mezun olabilmeleri için, 2. ve 3. sınıf yaz dönemlerinde Atölye (20 gün) ve İşletme  (20 gün) stajlarını tamamlamaları gerekmektedir.



 



YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ OFİSİ



Bölümümüzde öğrenim gören veya görmek isteyen uluslararası öğrencilere öğrenim hayatlarında yardımcı olmak için kurulan Yabancı Uyruklu Öğrenci Ofisimiz yabancı uyruklu öğrencilerimizin başvuruları, kayıtları ve sağlık sigortaları ile ilgili tedbirleri alarak rehberlik hizmeti vermektedir.



Yurtdışından gelecek öğrencilerimizin Bölümümüzü tercih etmesine imkân sağlamak üzere tanıtıcı yazılı ve görsel materyalleri hazırlamak ve yaymak üzere çalışmalar yürüten Yabancı Uyruklu Öğrenci Ofisi üniversitemizi ve bölümümüzü tanıtmak amacıyla yurt içi ve yurtdışında toplantılara ve fuarlara katılmaktadır. Ayrıca Avrupa Birliği programları da dâhil olmak üzere, yurtdışındaki üniversiteler, üniversitelere bağlı araştırma merkezleri ve benzeri kurumlarla ikili ve çok taraflı işbirliği kurarak bu birimlerle değişim programları ve ortak projeler gerçekleştirmek ve eğitimle ilgili faaliyetler de düzenlemektedir.



 



İSTİHDAM OLANAKLARI



Makine Mühendisliği Bölümü Mezunlarının Başlıca Çalışma Alanları 



• Üniversite ve Araştırma Kurumları,



• CAD/CAM (Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat)



• İmalat Sektörü



• Otomotiv ve Yan Sanayi



• Döküm ve Makine İmalat Sanayi



• Tesisat ve Yapı Elemanları Uygulamaları ve İmalatı



• Gıda Endüstrisi



• Danışmanlık Şirketleri



• Yazılım Sektörü



• Enerji Sektörü



• Tekstil Sektörü



• İnşaat Sektörü



• Kamu Kurumları



• Belediyeler


Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Mustafa Tolga BALTA
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof. Dr. Ömer Faruk ERKENDİRCİ
Tarihçe
Makina Mühendisliği Bölümü 1997 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Uşak Mühendislik Fakültesi'ne bağlı olarak kurulmuştur. İlk mezunlarını 2001 yılında vermiştir. 2006 yılında Uşak Üniversitesinin kurulmasından sonra Mühendislik Fakültesi'nde eğitim vermeye devam etmiştir.
Kazanılan Derece
12 haftalık endüstriyel eğitim dönemi de dahil olmak üzere, müfredat programındaki tüm dersleri başarıyla tamamlayan mezunlar, Makine Mühendisliği Lisans derecesini (Makina Mühendisliği'ndeki ilk devre) alırlar.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması,
(2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Upon successful completion of this programme, students may apply to second cycle degree or directly to integrated third cycle (doctorate) programmes.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet şartları "Yeterlilik Koşulları ve Kuralları" bölümünde açıklanmaktadır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mühendislik faaliyetlerinin en eski ve en geniş alanlarından biri olan makine mühendisliği, makine, enerji ve imalat-üretim yöntemleri ile ilgilenmektedir. Makine Mühendisleri, tezgahların yanı sıra endüstrideki tüm branşlar için makine ve teçhizat tasarlar ve imal eder. Örneğin, türbinler, matbaalar, yer değiştiren makineler, gıda işlemcileri, klima ve soğutma sistemleri, yapay kalpler ve kollar, uçak, dizel lokomotifler, binek otomobilleri, toplu taşıma araçları için kamyonlar ve motorlar vb. Uzmanlıklarıyla motorlu türbinler ve pompalar üretmek üzere elektrik jeneratörleri ve kazanları tahrik edecek hidrolik türbinlerin dizaynı, imalatı ve işletilmesi ile uğraşan enerji alanı, enerji santralleri tasarlar ve işletirler, yakıtların ekonomik yanmasıyla uğraşırlar, ısı enerjisini mekanik kuvvete dönüştürür ve bu gücü optimum koşullarda kullanır. Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme makine mühendisleri evlerde, ofislerde, ticari binalarda ve endüstriyel tesislerde kontrollü sıcaklık ve nem koşulları sağlar. Soğuk, soğuk hava depoları ve buz üretim tesislerinde besin maddelerini tutmak için ekipman ve sistemler geliştirirler. Makina Mühendisleri ayrıca, yolcu, yük ve savaş gemileri için makinelerin tasarımında, otomobil endüstrisinde otomobil, kamyon ve otobüslerin tasarım ve imalatında ve ayrıca hava-uzay endüstrisinde yeni uçak ve uzay aracının tasarımında çalışırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin değerlendirmesi Uşak Üniversitesi Eğitim ve Sınav Yönetmeliği ile yapılır. Sınavlar bir ara sınav ve bir final sınavından oluşur. İşaretleme sürecinde kısa sınavlar, ödevler, projeler ve laboratuvar raporları da dikkate alınır.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=588