Kimya Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 30
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

 

Program Genel Bilgiler:

Kimya Programının amacı Kimya Teknolojisine nitelikli ara eleman yetiştirmektir. Genel olarak Temel kimya ve Kimyasal Teknoloji olmak üzere iki dalda verilen derslerde, kimyanın temeli konularının, teknolojilere nasıl uygulandığı kimya programının kapsamındadır. Kimya Teknolojosi programında sektörlerin aradığı nitelikli ara elemanları yetiştirmek için 4 dönem eğitim proğramı uygulanmaktadır. Kimya programınında dersler de teorik bilgileri ve  bunların uygulamaların kapsamı; Genel Kimya, Analitik Kimya, Kimya Teknolojisine Giriş, Organik Kimya, Cihazlar Teknolojisi, Sanayi Kimyası, Polimer Kimyası, Su Teknolojisi, Deri Teknolojisi, Biyokimya, Laboratuvar Güvenliği, İş Sağlığı ve Güvenliği Dersi gibi dersleri içermektedir.

Mezunların  İş Olanakları:

  • Çeşitli Bakanlıkların (Çevre, Tarım,…v.b) bünyesinde ve çeşitli devlet kurumlarında,
  • Fabrikaların üretim bölümlerinde,
  • Çeşitli sektörlerde (ilaç, seramik, gıda, tekstil,…v.b.) Kalite Kontrol  Laboratuarlarında,
  • Çeşitli sektörlerde (ilaç, seramik, gıda, tekstil,…v.b.) Fabrikaların Araştırma-Geliştirme (AR-GE) Laboratuarlarında,
  • Çeşitli sektörlerde (ilaç, seramik, gıda, tekstil,…v.b.) Fabrikaların Analitik-Geliştirme (AN-GE) Laboratuarlarında,
  • Hastanelerin Biyokimya- Tıbbi Tahlil Laboratuarlarında, kimya teknikeri olarak görev alırlar.


Üst Derece Programlarına Geçiş

Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, DGS (Dikey Geçiş Sınavı)sınavında başarılı oldukları takdirde Lisans eğitimi veren Fakültelerde eğitim ve öğretimlerini sürdürebilirler.

                 

 Mezuniyet Koşulları

Uşak Üniversitesi Banaz MYO’ nun öğretim planında gösterilen öğrenimi izleyerek derslerin tümünden başarılı olmuş, İşyeri Uygulamalı Eğitimi (staj) çalışmalarında başarılı olmuş, mezuniyet için gerekli 120 AKTS krediyi tamamlamış, ağırlıklı genel not ortalamasını en az 2.00 düzeyine çıkarmış ve Uşak Üniversitesi Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen bütün çalışmaları tamamlamış öğrenci, öğrenimini bitirmiş sayılır ve kendisine Kimya Teknolojisi programının ön lisans diploması verilir.

Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Hülya ELMALI GÜLBAŞ
BEK Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Hülya ELMALI GÜLBAŞ
Program Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Zeynep ALKAN ALKAYA
Tarihçe
Yüksekokulumuz Afyon Kocatepe Üniversitesine bağlı olarak 1993-1994 Eğitim Öğretim yılında Banaz ilçesinde İşletmecilik ve Seramik programlarına 60 öğrencisi ile eğitim öğretime başladı. Açılan programlar yöreye hitap edebilecek ve bu bölgede gerekli olan teknik ara eleman ihtiyacını karşılamak düşüncesi ile programlar açılmış idi. Daha sonra Kimya ve Cevher Hazırlama Programları açıldı. Yüksekokulumuz 4 programla Cıva tesislerinde, S.H.Ç.E. Kurumuna ait binalarda eğitim ve öğretimine devam etti.

1997-1998 Eğitim Öğretim yılında Mobilya ve Dekorasyon Programı, 2003-2004 öğretim yılında pazarlama programı 2009-2010 öğretim yılında Çevre Koruma ve Kontrol programı ile işletme yönetimi, kimya teknolojisi ve pazarlama ikinci öğretim programları açıldı.2012-2013 Öğretim yılında ek kontenjandan Turizm ve Otel İşletmeciliği programına ve 2013-2014 yılında Ormancılık ve Orman Ürünleri ile Mimari Dekoratif Sanatlar Programlarına ve 2014-2015 Ormancılık ve Orman Ürünleri İ.Ö ile Mimari Dekoratif Sanatlar İ.Ö. ve 2015-2016 Öğretim yılında Mobilya Dekorasyon Programının ismi İç Mekân Tasarımı olarak değiştirilerek öğrenci alımı yapılmıştır. Yüksekokulumuz programlarından her yıl 10-15 öğrenci diğer 4 yıllık fakültelere dikey geçiş yapmakta ve bu yüzden öğrencilerimizi cezp etmektedir. Yüksekokulumuz programları amacına ve bulunduğu yöreye hitap edebilmektedir. Banaz Meslek Yüksekokulu Afyon Kocatepe Üniversitesine bağlı iken 17 Mart 2006 tarihinde kurulan Uşak Üniversitesine bağlı olarak eğitim öğretimine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Kimya Teknikeri
Kabul Koşulları
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar. Ayrıca, yatay geçiş ve ÇAP uygulaması ile de öğrenci kabul edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, öğrenim gördükleri alanda veya ilgili bir alanda lisans derece programlarına başvurabilir ve bu programlara merkezi, ülke genelinde yapılan bir Dikey Geçiş Sınavı ile erişim sağlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan 120 AKTS’lik derslerin tümünü başarı ile tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortaması elde etmek. ve 30 iş günü mesleki stajını başarı ile tamamlamış olmak.
Mezun İstihdam Olanakları
-Fabrikaların Kalite kontrol laboratuarlarında,
- Fabrikaların Proses ve Tesis Kontrollerinde,
- Fabrikaların Temel Ekipman kurulumu aşamalarında,
-Ürün işleme tesislerinde,
- Araştırma ve Deney merkezlerinde,
- Eğitim kurumlarında,
- Tıbbı mümessil temsilciliklerinde ‘ Kimya Teknikeri ‘ ünvanı ile çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan Ölçme ve Değerlendirme şekli Ders Öğretim Planına ayrıntılı şekilde tanımlanmıştır.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=605