Halıcılık ve Kilimcilik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 30
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

1. Program Adı

Halıcılık ve   Kilimcilik Bölümü

2. Program Türü

Ön Lisans

3. Program Süresi

2 yıl ( 4 Yarıyıl)

4. Öğrenim Türü

Örgün öğrenim

5. Puan Türü

TYT

6. Öğrenim Dili

Türkçe

7. Kontenjan

30

7. Hazırlık Durumu

Yok

8. Staj Durumu

Öğrenciler mezun olabilmek için en az 30 iş günü zorunlu staj yapmakla yükümlüdür.

9. Taban Puanı

207,76528 - 231,40114

11. En Düşük Başarı Sıralaması

2.463.416

12. Programa Kabul Koşulları

Bölümümüze yeni başlayacak öğrencilerin kayıt işlemi, ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde yapılır. Kayıt yaptıracak şahısların Yüksek Öğretim Kurumu tarafından belirlenen şartları sağlaması yeterlidir.

13. Programa Özel Koşullar

Programa ait özel koşul bulunmamaktadır

14. Burs Olanakları

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılında  Bölüm öğrencileri Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen burs ve öğrenim kredisine başvuru yapabilmektedir.

15. Programa Özel Materyal Bilgileri

Yoktur.

16. Program Kazanımları

Halıcılık Kilimcilik Programı, halı teknikeri yetiştirmek amacıyla bir eğitim planı yürütmektedir. Program, halı teknikerliği mesleği ve genel etiği ile ilgili zorunlu dersler içermektedir. Eğitim planında zorunlu derslere ilave olarak öğrencilere kendi tercihlerine göre seçebilme şansı sunulan seçmeli dersler bulunmaktadır. Böylece, Halıcılık Kilimcilik eğitim programı;

1.Farklı halılarda desen bilgisi,

2.Halı-kilim dokuma teknikleri,

3.Motif çizim teknikleri,

4.Renk bilgisi,

5.Doğal boyacılık,

6.Halı-kilim bakım onarım,

7.Düz kirkitli dokumalar,

8.Makina halı ve kilimleri ile halıda konfeksiyon konusunda teorik ve pratik bilgilere sahip olmakla gerek bireysel gerekse de gruplar halinde disiplinler arası çalışmalarla alanlarındaki problemlerini tanımlayarak çözüm üretebilecek mezunlar yetiştirmektedir.

17. Mezuniyet Koşulları

Halı Kilim alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarı ile tamamlamak  ve genel not ortalamasının 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 30 iş günü stajı başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

18.Yatay Ve Dikey Geçişler

Öğrenci, YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda yatay ve dikey geçiş yapabilir. Sanat ve Tasarım Fakülteleri ile Güzel Sanatlar Fakültelerindeki aşağıdaki bölümlere geçiş yapılabilir.

Dikey Geçiş Alanları: Çiçek, Örgü, Dokuma Öğretmenliği, Dekoratif Sanatlar Öğretmenliği, Geleneksel Türk El Sanatları, Geleneksel Türk Sanatları, Halı-Kilim ve Eski Kumaş Desenleri, Nakış Öğretmenliği, Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği

 

19. Çift Anadal Durumu

Yoktur.

20. Yan Dal Durumu

Yoktur.

21.Yerleşke Bilgileri

Bölümümüz Uşak Üniversitesi Eşme Meslek Yüksekokulu binası içerisinde konumlanmıştır.
Şehit Alibey Mahallesi İnönü bulvarı No:24 64600 Eşme/UŞAK

Bölüm Başkanı
Öğretim Görevlisi Umut Can ÇAPAR
Tarihçe
1994- 1995 yılında açılan Halıcılık ve Kilimcilik programı 2021-2022 yıllarında tekrar revize edilmiş olup öğrenci alımına başlanmıştır. Hem ekonomik hem de kültürel açıdan çok zengin bir yelpazesi olan Halı ve Kilim Programı bir sanatkâr titizliğinde eğitim-öğretim veren programlardır.
Kazanılan Derece
Halıcılık ve Kilimcilik Bölümünden mezun olan kişilere Halı Teknikeri unvanı verilir.
Kabul Koşulları
Üniversite Giriş Sınavından yeterli puan alan öğrenciler bölümün ön lisans programına başlamaya hak kazanırlar. Eğitim Dili Türkçedir.
Üst Kademeye Geçiş
Öğrenciler dikey geçiş sınavı ile fakültelerin aşağıdaki bölümlerine geçiş yapabilirler; Çiçek, Örgü, Dokuma Öğretmenliği, Dekoratif Sanatlar Öğretmenliği, Geleneksel Türk El Sanatları, Halı-Kilim ve Eski Kumaş Desenleri, Nakış Öğretmenliği, Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği
Mezuniyet Koşulları
Halı Kilim alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarı ile tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 30 iş günü stajı başarıyla tamamlaması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Halı ve Kilim mezunu olacak öğrencilerin çalışabilecekleri kurumlar; halı, tekstil ve iplik fabrikalarında ve atölyelerinde iş imkanına sahiptirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %30, uygulama %20 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı %50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır.



https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=638