Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+UKrediAKTS
3OSDN301092018ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİNDE KALİTE2+023

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Diş Hekimliği
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Çayır, mera ve yem bitkilerinde kalite, kaliteyi olumlu ve olumsuz etkileyen faktörler ile kalite analizlerinin yapılması hakkında bilgi sahibi olmak
Dersin İçeriği Çayır mera ve yem bitkilerinde kalitenin tanımı Kaliteyi etkileyen faktörler Kalitenin artırılması Kalite analiz yöntemleri İkincil metabolitlerin ot kalitesi üzerine etkisi
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Doç. Dr. OSMAN YÜKSEL
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Açıkgöz, E. 2001. Yem Bitkileri. Uludağ Üniversitesi Yayınları., Çayır Mera Islahı, TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TÜGEM, Ankara, 2005.
Yem Bitkileri, Cilt I, Cilt II ve Cilt III TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TÜGEM, İzmir, 2009.

Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler %
Mühendislik Bilimleri %10
Mühendislik Tasarımı %
Sosyal Bilimler %
Eğitim Bilimleri %
Fen Bilimleri %30
Sağlık Bilimleri %
Alan Bilgisi %60

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Final Sınavı 1 % 60
Bütünleme Sınavı 0 % 0
Quiz 0 % 0
Derse Katılım 0 % 0
Uygulama/Pratik 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Rehberli Problem Çözümü 0 % 0
Problem Çözümü 0 % 0
Tartışma 0 % 0
Soru-Yanıt 0 % 0
Takım/Grup Çalışması 0 % 0
Deney 0 % 0
Gözlem 0 % 0
Gösterme 0 % 0
Alan Gezisi 0 % 0
Alan Çalışması 0 % 0
Örnek Vaka İncelemesi 0 % 0
Beyin Fırtınası 0 % 0
Rapor Hazırlama 0 % 0
Rapor Sunma 0 % 0
Proje Hazırlama 0 % 0
Proje Sunma 0 % 0
Seminer 0 % 0
Proje Tasarımı /Yönetimi 0 % 0
Rol Oynama / Dramatize Etme 0 % 0
Makale Yazma 0 % 0
Makale Kritik Etme 0 % 0
Bireysel Çalışma 0 % 0
Toplantı Başkanlığı Yapma 0 % 0
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 0 % 0
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 0 % 0
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 0 % 0
Okuma 0 % 0
Quiz 0 % 0
Rapor 0 % 0
Gözlem 0 % 0
Rapor Hazırlama 0 % 0
Rapor Sunma 0 % 0
Proje Hazırlama 0 % 0
Proje Sunma 0 % 0
Seminer 0 % 0
Proje Tasarımı/Yönetimi 0 % 0
Makale Yazma 0 % 0
Final Sınavı için Bireysel Çalışma 0 % 0
Laboratuvar Ara Sınavı 0 % 0
Laboratuvar Sınavı 0 % 0
Sözlü Sınav 0 % 0
Performans 0 % 0
Sözlü Sınav 0 % 0
Quiz için Bireysel Çalışma 0 % 0
Ev Ödevi 0 % 0
Toplam :
2
% 100

AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Makale Kritik Etme 3 0 0
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 2,86666666666667 86

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Yem bitkilerinde ve çayır-meralarda kalite konusunda bilgi sahibi olmak
2 Hayvan beslenmesinde olumsuz etkiye sahip kalite faktörleri konusunda bilgi sahibi olmak
3 Yem kalitesinin önemi ve kaliteyi etkileyen faktörleri öğrenmek
4 Kalite analizlerini öğrenmek


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Giriş
2 Çayır-mera ve yem bitkilerinde kalitenin tanımı
3 Kaliteye etkili ekolojik faktörler
4 Bitkilerin farklı gelişme dönemlerindeki kalite parametrelerinin değişimi
5 Yem bitkilerinde kaliteyi olumlu etkileyen faktörler 1
6 Yem bitkilerinde kaliteyi olumlu etkileyen faktörler 2
7 Yem bitkilerinde kaliteyi olumlu etkileyen faktörler 3
8 Yem bitkilerinde kaliteyi olumsuz etkileyen faktörler
9 Yem bitkilerinde kaliteyi olumsuz etkileyen faktörler
10 Yem bitkilerinde kaliteyi olumsuz etkileyen faktörler
11 Bitkilerin farklı gelişme dönemlerindeki kalite parametrelerinin değişimi
12 Bitkilerin farklı gelişme dönemlerindeki kalite parametrelerinin değişimi
13 Kalite analizleri
14 Kalite analizleri ve genel değerlendirme


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9
Tüm 2 1 1 1 1 1 1 1 1
Ö1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Ö2 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Ö3 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Ö4 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=428284&lang=tr&curProgID=1426