Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3OSDN301332019BESLENME VA SAĞLIK2+0+023

 
Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Diş Hekimliği
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Beslenmenin insan sağlığındaki yeri ve önemini kavratmak.
Dersin İçeriği Beslenme ve sağlık kavramları, besin öğelerinin neler olduğu, insanın gelişim döneminde nasıl beslenmesi gerektiği, yeterli ve dengeli beslenilmediğinde ortaya çıkabilecek bozukluklar
Dersin Yöntem ve Teknikleri düz anlatım
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi MEHTAP DÖNMEZ ŞAHİN
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Belgin UZUN, Beslenme ve Sağlık Ders Notları
Beslenme ve Sağlık, Nobel Yayıncılık
Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983. Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2. Baskı, Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. Baskı

Ders Yapısı
Fen Bilimleri %0
Sağlık Bilimleri %100
Alan Bilgisi %20

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Final Sınavı 1 % 50
Proje Hazırlama 1 % 10
Ev Ödevi 1 % 10
Toplam :
4
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Soru-Yanıt 1 2 2
Proje Hazırlama 1 10 10
Bireysel Çalışma 2 2 4
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 4 4
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 12 12
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 3 90

 
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Beslenmenin ne olduğunu bilir.
2 Beslenme ögelerini ve vücutta ne görevleri olduğunu açıklar.
3 Beslenme bozuklarını bilir.
4 Beslenme bozukluklarının hangi sağlık sorunlarına yolaçtığını veya yolaçabileceğini açıklar.

 
Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Beslenme ve sağlığın kültür ile ilişkisi Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983. Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. baskı
2 Beslenme ile ilgili kavramlar ( Diyet, Beslenme Bozukluğu, Yetersiz Beslenme,Dengesiz Beslenme, Aşırı Beslenme, Yanlış Beslenme) Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983. Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. baskı
3 Kişi Beslenmesinde Sağlığı Olumsuz Etkileyen Faktörler Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983. Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. bask
4 Besin Öğeleri (Karbonhidratlar, Yağlar, Protein, Vitaminler, Su ve Mineraller) Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983. Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. bask
5 Besin Öğeleri (Karbonhidratlar, Yağlar, Protein, Vitaminler, Su ve Mineraller) Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983. Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. bask
6 Beslenme Hastalıkları Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983. Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. bask
7 Beslenme Hastalıkları Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983. Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. bask
8 Beslenme Hastalıkları Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983. Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. bask
9 Türkiye'de beslenme sorunu ve yetersizliklerinin çözümlenmesinde önlem ve öneriler Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983. Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. bask
10 Toplum Beslenmesinin risk grupları (gebe, bebek, çocuk, yaşlı, sporcu) ve beslenme önerileri Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983. Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. bask
11 Toplum Beslenmesinin risk grupları (gebe, bebek, çocuk, yaşlı, sporcu) ve beslenme önerileri Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983. Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. bask
12 Obezitenin beslenmeyle ilgisi ve çözüm yolları Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983. Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. bask
13 Yeterli ve dengeli beslenme önerileri ve menü örnekleri Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983. Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. bask
14 Yeterli ve dengeli beslenme önerileri ve menü örnekleri Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983. Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. bask

 
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8
Tüm 5 5 5 5 5 3 5 3
Ö1 5 5 5 5 5 3 5 3
Ö2 5 5 5 5 5 3 5 3
Ö3 5 5 5 5 5 3 5 3
Ö4 5 5 5 5 5 3 5 3

  Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek

  
  https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=428569&lang=tr&curProgID=1426