Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+UKrediAKTS
3OSDN301582020BESİN DESTEKLERİ2+023

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Diş Hekimliği
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı BBu dersin amacı, gıdaların besleyici değerlerini göz ardı etmeden, gıda bileşenlerinin çeşitli preparatlar halinde üretilerek insanların gereksinimini karşılayacak şekilde beslenmeye destek ticari ürünler olarak kullanımına ilişkin bilgilerin öğrenilmesidir.
Dersin İçeriği Beslenme ve sağlık ilişkisi; besleyici ve sağlıklı bir diyetin bileşenleri; beslenmeyi destekleyici ticari ürünler ve preparatlar
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Doç. Dr. ÖZGÜR TARHAN
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Akbulut, G. A. M. Z. E. "Krause besin ve beslenme bakım süreci." (2019).
Güncel makaleler
Öğretim Üyesi ders notları
Öğretim üyesi ders notları

Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler %20
Mühendislik Bilimleri %10
Mühendislik Tasarımı %
Sosyal Bilimler %
Eğitim Bilimleri %
Fen Bilimleri %10
Sağlık Bilimleri %30
Alan Bilgisi %30

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Final Sınavı 1 % 50
Bütünleme Sınavı 0 % 0
Quiz 0 % 0
Derse Katılım 0 % 0
Uygulama/Pratik 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Rehberli Problem Çözümü 0 % 0
Problem Çözümü 0 % 0
Tartışma 0 % 0
Soru-Yanıt 0 % 0
Takım/Grup Çalışması 0 % 0
Deney 0 % 0
Gözlem 0 % 0
Gösterme 0 % 0
Alan Gezisi 0 % 0
Alan Çalışması 0 % 0
Örnek Vaka İncelemesi 0 % 0
Beyin Fırtınası 0 % 0
Rapor Hazırlama 0 % 0
Rapor Sunma 0 % 0
Proje Hazırlama 0 % 0
Proje Sunma 0 % 0
Seminer 0 % 0
Proje Tasarımı /Yönetimi 0 % 0
Rol Oynama / Dramatize Etme 0 % 0
Makale Yazma 0 % 0
Makale Kritik Etme 0 % 0
Bireysel Çalışma 0 % 0
Toplantı Başkanlığı Yapma 0 % 0
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 0 % 0
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 0 % 0
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 0 % 0
Okuma 0 % 0
Quiz 0 % 0
Rapor 0 % 0
Gözlem 0 % 0
Rapor Hazırlama 0 % 0
Rapor Sunma 0 % 0
Proje Hazırlama 0 % 0
Proje Sunma 0 % 0
Seminer 0 % 0
Proje Tasarımı/Yönetimi 0 % 0
Makale Yazma 0 % 0
Final Sınavı için Bireysel Çalışma 0 % 0
Laboratuvar Ara Sınavı 0 % 0
Laboratuvar Sınavı 0 % 0
Sözlü Sınav 0 % 0
Performans 1 % 0
Sözlü Sınav 0 % 0
Quiz için Bireysel Çalışma 0 % 0
Ev Ödevi 1 % 20
Toplam :
4
% 100

AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 2 12
Ev Ödevi 1 10 10
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 2,66666666666667 80

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Beslenmenin sağlığı etkileyen boyutunu kavranabilme
2 Besleyici ve sağlıklı bir diyetin nasıl olması gerektiğini tanımlayabilme
3 Besin destek ürünlerinin ne amaçla kullanıldığını anlayabilme
4 Ticari amaçlı satılan besin destek ürünleri çeşitlerinin öğrenebilme


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Genel başlıklarla beslenme
2 Besin Destek Ürünü Nedir ve Hangi Amaçlarla Kullanılır?
3 Besin Destek Ürünlerinin Sağlığa Etkileri
4 Ticari olarak Satılan Besin Destek Ürünleri
5 Proteinler ve Aminoasitler
6 Vitaminler&Multivitaminler
7 Mineraller&Multimineraller
8 Yağ Asitleri
9 Bitkisel Ekstraktlar (antioksidanlar, doğal tatlandırıcılar,…)
10 Enerji Vericiler / Uyarıcılar (merkezi sinir sistemine etki eden ürünler…)
11 Bağışıklık Sistemini Destekleyiciler
12 Kilo Verme (Detoks vs…) Amaçlı Besin Destekleri
13 Sindirimi Kolaylaştırma Amaçlı Kullanılan Destekler
14 Genel Tekrar & Dersin Değerlendirilmesi
15
16
 


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9
Tüm 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Ö1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Ö2 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Ö3 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Ö4 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.usak.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=551909&lang=tr&curProgID=1426